Skogsskoj med Klasse och hans polare

Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen är en varm och rolig liten sagostund fylld av de kända trallvänliga sångerna.

I Hackebackeskogen. Den norska barnboksklassikern Klas Klättermus visas med svenskt tal.

ANIMATION

Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen
Regi: Rasmus A. Sivertsen. Manus: Karsten Fullu, efter Thorbjørn Egners litterära förlaga. Svenska röster: Daniel Norberg, Per Andersson, Lill Lindfors. Även på finska.
Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen (Dyrene i Hakkebakkeskogen) är något så ovanligt som en norsk barnfilm som visas på klingande svenska hos oss – där den visas.
Och trots att Thorbjørn Egner – Norges svar på Astrid Lindgren – plitade ihop den litterära förlagan redan på femtiotalet, har tidens tand just inte kommit åt materialet, eventuellt med undantag för ”igelkottsbilden” som i dag lär vara mera positiv än då.
Nåväl, fortsättningsvis gäller det att vara schyssta mot varandra och inte lämna grönsakerna på tallriken. Plus att man tillsammans är stark.
Men försök säga det åt Klas Klättermus som när hans grannar samlar nötter allt vad de hinner föredrar att sjunga och spela gitarr, gå på kalas.
Det går ännu an, men när Mickel Räv går in för att börja kalasa på skogens egna djur är måttet rågat. Ska vi tro Bamsefar behövs en lag som förbjuder slikt, som gör att skogen kan vara en ”bra plats för stora OCH små”.

Lagom spännande

Det bäddar för ett kvickt och roligt, lagom spännande, barnkammaropus som i inget skede tar upp kampen med de angloamerikanska sockerfylleentusiasterna – låt vara att mormor i ett skede gör en Mary Poppins (med paraplyet som färdmedel).
Däremellan bakar man pepparkakor med massor av peppar, det vill säga när man inte drar knipsluga rävar vid näsan eller letar reda på försvunna björnungar.
Inte mycket för världen, nej, men det oaktat är resultatet en varm och god liten sagostund som går i mål på småbarnsvänliga 75 minuter. Och som i termer av estetik lutar sig tillbaka på den gamla goda stop motion-animationen.
Till det kommer de erkänt trallvänliga sångerna med Klättermusens vaggvisa och Grönsaksätarvisan i spetsen. ”Den som äter palsternackor, han går inte av för hackor …” och så vidare.
ANDRA LÄSER