Valfusket i ryska presidentvalet om möjligt värre än sist

Putin segrade i ryska presidentvalet med över 70 procent. Resultatet var väntat, precis som valfusket – men få hade väntat sig att det skulle vara lika grovt som förra gången 2012. Nu är frågan om Ryssland får se en likadan protestvåg som då.

AnalysAnna-Lena Laurén
18.03.2018 20:40 UPPDATERAD 19.03.2018 07:39
Dagestan. Två valfunktionärer ställer sig vid urnan och börjar peta ner valsedlar. Springan är smal och det tar tid att få ner många på en gång. En väljare dyker upp för att rösta. Han ombedes vänta.
Ljubertsy utanför Moskva. En valfunktionär tar några valsedlar, ställer sig med ryggen mot övervakningskameran och släpper ner dem i urnan. Därefter fiskar hon upp några nya sedlar från bordet och upprepar proceduren.
Juzjno-Sachalinsk. När de första väljarna dyker upp söndag morgon ser de att det redan ligger valsedlar i de genomskinliga urnorna.
I sibiriska Kljutji uppenbarade sig tidigt på morgonen en stor grupp män i militäruniformer i en vallokal. När fyrtio, femtio personer plötsligt röstar samtidigt brukar det handla om organiserade grupper som skjutsas till vallokalen med buss och inte sällan därefter besöker flera vallokaler samma dag. I Chabarovsk röstade stadens fotbollslag i grupp (och belönades med en meterlång macka), i Jaroslavl skjutsades väljare till vallokalerna i minibussar.
Under hela valdagen strömmade rapporterna in. Valbevakningsorganisationen Golos lade ut den ena videon efter den andra på hur valfunktionärer, ofta på ett komiskt klumpigt sätt, försöker peta ner så många färdigt ifyllda valsedlar som möjligt genom springan.
Utrymmet är nämligen smalt, gjort för en enda valsedel. Och urnan är genomskinlig, vilket var en reform som infördes sedan dumavalet 2011, då fusket var så grovt att det satte i gång en protesvåg mot Putin med demonstrationer som pågick i över ett halvt år.
Statsstyrda Kanal 1 försökte möta rapporterna med att intervjua en valfunktionär som visade upp en röstsedel och sade att det inte går att stoppa in fler än en i gången i urnan. Men videofilmer från övervakningskameror som strömmade in från hela landet visade att det är fullt möjligt.
Det är dock en grannlaga operation att peta in flera sedlar på en gång – det går inte att göra snabbt och därför fastnar fusket så lätt på kamera. Om man inte gör som i Kemerovo och låter ballonger spärra sikten för kameran under valets inledande två timmar. Eller som i Naltjik och Ust-Bolsjeretsk, där valfunktionärerna hade dragit gardiner för kamerorna.
Fifflandet var så uppenbart och så klumpigt att det blev komiskt. Mycket riktigt svämmade ryskspråkiga Twitter och sociala medier snabbt över av muntra kommentarer om vilka geniala makthavare man har.
I fallet Ljubertsy meddelade ryska Centralvalnämnden att två valfunktionärer har blivit avstängda och kommer att dras inför rätta för valfusk. Dessa funktionärer hade främst otur – på vallokaler över hela Ryssland pågick exakt samma sak utan att det blir några rättsliga följder.
Centralvalnämnden fokuserade på att jubla över det – enligt officiella siffror – höga valdeltagandet. Inför valet hade presidentadministrationen enligt den oberoende tidningen RBK:s källor gett guvernörerna order om att valdeltagandet måste vara minst 65 procent, det vill säga på samma nivå som i förra presidentvalet 2012. Under hela dagen visade siffrorna högre valdeltagande än vid samma tidpunkt under förra presidentvalet.
Enligt ryska experter är det tidigare väljare som drar upp valdeltagandet, eftersom busstransporterna med soldater och statsanställda brukar rösta på förmiddagen. Två timmar före de sista vallokalerna skulle stänga i Kaliningrad hade valdeltagandet fallit 59,5 procent – en siffra som myndigheterna knappast kommer att nöja sig med.
När drygt hälften av rösterna var räknade ledde alltså Putin med 75,01 procent. Tvåa är kommunisternas Pavel Grudinin med 13,38 procent, trea högerpopulistiska Vladimir Zjirinovskij med 6,34 procent och fyra Ksenija Sobtjak (Medborgarinitiativet) med 1,42 procent. Valdeltagandet hade fortfarande inte offentliggjorts, något som tyder på att det justeras.
Nu är frågan: Blir det protester? Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sade till Echo Moskvy innan valet att han ”kanske” kallar ut folk på gatan på måndag. Med tanke på hur grovt, väldokumenterat och utbrett fusket var är Navalnyj pressad att reagera. Mycket talar för att det blir demonstrationer. Frågan är hur omfattande och långvariga.

ANDRA LÄSER