HIFK redovisar jätteförlust men vd:n inte orolig

Sportsligt sett går HIFK:s ligalag blytungt och ekonomiskt är det också tufft. HIFK fotboll Ab redovisar en förlust på drygt en halv miljon euro för senaste räkenskapsåret. Grannen HJK redovisade förra veckan en vinst på över 900 000 euro efter skatt.

Vd Jarno Salmivuori.
Jonas von Wendt
03.05.2022 14:31 UPPDATERAD 04.05.2022 08:52
– Siffrorna gäller för 1.12.2020-30.11.2021 och efter det har mycket hänt. Vi har en ny ägare, en ny styrelse och i väldigt hög grad också en helt ny operativ ledning, skriver vd Jarno Salmivuori per e-post till HBL.
Orsaken till det klena resultatet för HIFK:s del är i främsta hand publikbortfallet i fjol. Coronaviruspandemin brandskattade finsk fotboll hårt.
– Den nya organisationen och ägarna har förbundit sig att ge mer stadga åt HIFK och på sikt få klubben av växa. Läget är inte det optimala med Ukrainakriget och en viss skepcism från konsumenternas sida då det gäller stora publikevenemang.
I och med jätteförlusten ligger HIFK Fotboll Ab:s egna kapital cirka en miljon euro på minus.
Pengar att förstärka truppen med nya spelare finns inte för närvarande.
– I dagens läge är ingen på väg in. Men det kan ändras snabbt.
Enligt Salmivuori finns en del att glädjas över, trots kräftgången på den sportsliga sidan.
– På sponsorsidan ser det bra ut, bättre än i fjol. Flera företag intresserade av att komma med och vi förhandlar som bäst med några stycken. Den gemensamma målsättningen är att göra HIFK till Finlands mest intressanta fotbollsvarumärke, säger Salmivuori.

Kankkunen är tillbaka

Ligajumbon förstärker sina tränarled med gamla bekantingen Teemu Kankkunen och fystränaren Fabio da Rosa.
Mixu Paatelainen har tvingats klara sig mer eller mindre ensam så här långt då han bara haft en målvaktstränare att förlita sig på.
Paatelainen tog över som tränare för HIFK för ett par veckor sedan. Då hade Bernardo Tavares redan lämnat Finland. Den stab Tavares hämtade med sig från Portugal försvann också en efter en.
Kankkunen har ett långt förflutet både som spelare och tränare i klubben. Senast verkade han som tränare i HIFK år 2020.

HIFK mötte Honka i finska cupen på tisdag kväll och gick vidare efter straffläggning.

ANDRA LÄSER