Nordkoreas Kim: Lyft sanktioner på sprit och kostymer

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har ett krav för att återuppta nedrustningssamtalen med USA: Lyft sanktionerna. Nordkorea behöver bränsle och ris – och lyxvaror.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en veterankonferens i huvudstaden Pyongyang den 29 juli.
TT-Reuters
03.08.2021 09:42 UPPDATERAD 03.08.2021 11:49
Enligt ett uttalande från sydkoreanska parlamentariker, som kommer efter nya samtal mellan Nord och Syd, kräver Kim Jong-Un att de internationella sanktionerna mot Nordkoreas metallexport samt import på bränsle och andra förnödenheter lyfts.
Kim kräver också ett stopp på sanktionerna för import på lyxvaror till Nordkorea. Enligt uttalandet från Sydkorea vill den nordkoreanske ledaren kunna importera bland annat starksprit och kostymer.
– Jag frågade vilka förnödenheter de helst vill ha och de sa att förstklassig sprit och kostymer var inkluderade, inte bara för Kim Jong-Uns egen konsumtion utan för att dela ut bland Pyongyangs elit, säger parlamentarikern Ha Tae-Keung.
Den frostiga relationen mellan Nord- och Sydkorea har tinat något sedan den officiella direktlinjen länderna emellan återupptogs i förra veckan efter över ett år i dvala. Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In uppges båda nu vilja förbättra relationen.
I juli varnade FN:s livsmedelsprogram FAO för att svår matbrist hotar det slutna Nordkorea. Diktaturen har länge kämpat med att producera tillräckligt mycket mat och pandemin, som resulterade i stängda gränser mot Pyongyangs ekonomiska livlina Kina, har i kombination med kraftiga oväder förvärrat läget i landet. Enligt det sydkoreanska uttalandet uppger sig Nordkorea – utöver bränsle och kostymer – vara i behov av runt en miljon ton ris.
Nordkoreansk statlig media har inte rapporterat om samtalen och kraven på slopade sanktioner.

ANDRA LÄSER