95 procent av patienterna som behövt intensivvård i Åbo har varit ovaccinerade

Enligt Åbo universitetscentralsjukhus har ingen i Egentliga Finland som fått båda doserna coronavaccin behövt intensivvård.

Under 2021 har hittills 45 coronapatienter behövt intensivvård i Egentliga Finlans sjukvårdsdistrikt. Enligt Åbo universitetscentralsjukhus har 95 procent av dessa patienter varit ovaccinerade medan fem procent hade fått en dos vaccin.
Rico Liljedahl/SPT
10.08.2021 18:05 UPPDATERAD 11.08.2021 06:21
Egentliga Finland befinner sig fortfarande i fasen för samhällsspridning. Den färskaste incidenssiffran i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är 210. För en vecka sedan var incidensen 178.
Andelen positiva coronatest är nu uppe i 5,6 procent medan andelen positiva test förra veckan var 5,1 procent, enligt Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS).
För närvarande vårdas färre än fem patienter på ÅUCS på grund av covid-19. Av de coronapatienter som behövt sjukhusvård har största delen varit helt ovaccinerade.
Under 2021 har hittills 45 coronapatienter behövt intensivvård i distriktet. Enligt ÅUCS har 95 procent av dessa patienter varit ovaccinerade medan fem procent hade fått en dos vaccin. Ingen som fått båda doserna vaccin har behövt intensivvård.
– Det visar hur effektiv vaccinering är för att skydda människor mot den allvarliga sjukdomsformen, säger överläkare Esa Rintala som är ansvarig för smittsamma sjukdomar vid ÅUCS.
Av befolkningen i Egentliga Finland har 67,3 procent fått åtminstone en vaccindos och 38,8 procent har fått två.
Även vaccinering av barn och ungdomar i åldern 12 till 15 år har påbörjats i Egentliga Finland. Möjligheten till popup-vaccinering för studerande och unga vuxna kommer också att fortsätta i olika kommuner inom regionen.

ANDRA LÄSER