Sex snackisar inför fotbolls-VM i Qatar – för törstiga fans blir VM en pärs

På söndag drar fotbolls-VM i Qatar i gång. Här listar vi sex snackisar som kan komma att kanta mästerskapet.

Frankrikes stjärndomare Stéphanie Frappart är en av dem som får döma herrarnas fotbolls-VM.
16.11.2022 05:26 UPPDATERAD 16.11.2022 10:14

Protesterna mot värdlandet

Två landslag har redan protesterat mot Qatars strikta lagar kring homosexualitet. Tyskland genom sitt VM-flygplan och USA med regnbågsfärger på sin träningsanläggning i Doha.
Qatar tillämpar fortfarande kafalasystemet som jämförts med modernt slaveri och i praktiken sätter en migrantarbetare i händerna på en arbetsgivare. Enligt människorättsorganisationen Amnesty kan Qatar slippa betala ut lön, konfiskera pass och dessutom misstänkliggöra en migrantarbetare för brott som gör att hen inte kan säga upp sin anställning. Kafalasystemet har kritiserats hårt genom åren men har än i dag inte avskaffats.
 Grupp B – den politiska gruppen
Iran, USA och England hamnade i samma VM-grupp (B) och med tanke på omvärldsläget så kommer en hel del kretsa kring politiken – även om det samtidigt ska spelas fotboll.
Sedan två månader tillbaka har det protesterats massivt i Iran efter Mahsa Zhina Aminis död och röster har höjts om att stoppa Iran från VM. Det engelska fotbollslandslaget har uppmanats att markera mot Iran när de möts i gruppspelet.
Minnet av Mahsa Zhina Amini högtidlighålls i Iran, 40 dagar efter hennes död. Arkivbild, tagen vid en demonstration i USA.
Iran och USA har haft en ansträngd relation genom åren. Den förvärrades i och med kriget i Ukraina där Iran hjälpt Ryssland med bland annat vapen. Så sent som för drygt en månad sköt den ukrainska militären ner 220 iranska drönare, enligt BBC.
Supportrarnas dilemma: alkoholförbudet
Många länder i Mellanöstern har strikta regler när det gäller alkohol. Qatar, som är ett muslimskt land där samhället är konservativt, tillåter alkoholkonsumtion med ett särskilt tillstånd. Ett sådant kan bara ges till en utländsk medborgare som har uppehållstillstånd i landet. Samtidigt är det olagligt att dricka alkohol och vara berusad på allmän plats.
Under VM-slutspelet kommer servering av alkohol tillåtas endast för dem som har en matchbiljett. Då får man köpa öl tre timmar innan avspark och en timme efter. Under matchens gång är det förbjudet att köpa en alkoholhaltig dryck.
Ölen kommer inte att flöda i Qatar.
Oron för kvinnorna i Qatar
En kvinna ska, enligt Qatars lagar, inte  "klä sig på ett sätt som kan uppfattas som utmanande". Samtidigt måste en kvinna uppföra sig på ett sätt som inte anses provocerande. Bryter man mot det så kan det leda till rättsliga påföljder. Dessutom är sexuella relationer utanför äktenskapet olagliga.
Det finns en oro att kvinnornas situation i Qatar kan försämras ytterligare under och efter VM. Särskilt efter VM-ambassadören Khalid Salmans uttalande där han jämförde kvinnor med godis, enligt tyska tv-bolaget 

 Fifas skrytämne – kvinnliga domare på VM

För första gången i VM:s 92-åriga historia kommer kvinnliga domare att få döma herrarnas världsmästerskap. Internationella fotbollsförbundet Fifa berättade i våras att Stéphanie Frappart, Frankrike, Salima Mukansanga, Rwanda, och Yoshimi Yamashita, Japan, kommer att få förtroendet som huvuddomare. Ingen svensk domare är uttagen.
Yoshimi Yamashita.
– Det här betonar att det för oss handlar om kvalitet och inte kön, sade domarkommitténs ordförande Pierluigi Collina i maj.

Nya offsideteknologin

När VM kickar i gång med öppningsmatchen Qatar–Ecuador på söndag kommer domarna att få hjälp i tajta offsidesituationer. Den nya semiautomatiska teknologin (SAOT) använder flera kameror som analyserar spelarnas rörelser. Det kommer även finnas en sensor inuti bollen.
Bilderna ska sedan kablas ut till sändande tv-bolag och samtidigt visas på arenornas skärmar. Med det vill Fifa korta ned bedömningstiden för en svår offsidesituation. Med det nya systemet kan ett beslut tas på mellan 20 och 25 sekunder.

ANDRA LÄSER