Ryska hackare påstås stjäla vaccindata

Storbritannien, USA och Kanada anklagar gemensamt en rysk hackergrupp för att försöka stjäla data om försöken att ta fram ett vaccin mot covid-19. Den ryska regeringen förnekar all inblandning.

Den ryska hackergruppen APT29 anklagas för att försöka stjäla vaccinforskning. Genrebild.
16.07.2020 19:07 UPPDATERAD 16.07.2020 19:10
Stöldförsöken är pågående och riktar sig mot forskningsinstitutioner världen över, enligt den brittiska cybersäkerhetsmyndigheten NCSC.
"Vi fördömer dessa förkastliga attacker mot de som utför livsviktigt arbete för att bekämpa coronapandemin", säger myndighetens verksamhetschef Paul Chichester i ett uttalande.
Mer specifikt är det hackergruppen känd som APT29 som pekas ut som ansvarig. Gruppen påstås ha kopplingar till ryska underrätteletjänsten och har tidigare anklagats för att ligga bakom attacker mot Demokraterna i anslutning till det amerikanska presidentvalet 2016.
"APT29 kommer sannolikt att fortsätta rikta in sig på organisationer involverade i att forska om och utveckla ett vaccin mot covid-19", skriver NCSC i uttalandet.
Kreml tillbakavisar kategoriskt anklagelserna.
– Allt vi kan säga är följande: Ryssland har ingenting att göra med dessa försök, säger regeringens talesperson Dmitrij Peskov.

ANDRA LÄSER