Vi sorterar ofta presentpapper och vinglas i fel kärl

Paketpapper är blandavfall medan värmeljus och morotslådans aluminiumform ska sättas i metallinsamlingen. Julfirandet för med sig en massa skräp som lätt hamnar i fel sopkärl, påminner regionens miljötjänster.

Under julen svämmar sopkärlen för blandavfall ofta över. Om man vill minska på mängden skräp kan man slå in julklappar i tidningspapper, använda presentpåsar som går att återvinna och förstås minska på mängden julklappar som man köper.
Petra Miettinen
23.12.2020 13:08 UPPDATERAD 23.12.2020 13:40
Julen är inte en speciellt miljövänlig tid – vi producerar en massa skräp under julhelgen, både i form av mat och förpackningsmaterial. I värsta fall köper vi hem saker som vi inte behöver och mat som vi inte hinner äta upp. Finländare är också slarviga med att sortera sina sopor i rätt kärl.
Vet du var man ska slänga värmeljusets metallkopp, julklapparnas presentpapper eller skinkfettet efter stekningen? Med dessa sopor lär det bäst att vara extra uppmärksam, för de landar tyvärr ofta i fel sopkärl.
– Många har svårt att förstå varför presentpapper inte kan sorteras i kärlet för papper, det får vi många frågor på. Men presentpapper är ofta glansigt, glittrigt och ytbehandlat med sådana ämnen att det inte längre passar med tidningspapper. Det ger inte samma kvalitet på returpappret. Presentpapper är blandavfall, säger miljöexperten Minna Partti på Helsingforsregionens miljötjänster.
Läs också vårt skräpiga reportage från Vanda: Skräp är julens största paket – här vill man inte se kål bland kartongen
Vill man minska på mängden blandavfall kan man i stället för att slå in klappar i glansigt presentpapper välja något annat material, som tidningspapper eller presentkassar som går att använda flera gånger, tipsar Partti.
Ett annat sätt att undvika skräp är förstås att inte ge så många prylar i julklapp, utan kanske något ätbart och hemlagat i stället. Andra miljövänliga presenttips är tjänster som fotvård och massage, presentkort till motionsställen, gym och simhallar, eller att erbjuda sitt eget motionssällskap regelbundet, alternativt bjuda hem vänner på festlig middag sen när coronavaccinet har gett önskad effekt.

Glas är inte alltid glas

En annan råvara som däremot ofta hamnar i blandavfallet utan att det hör hemma där är metall. I många husbolag finns redan insamlingskärl för metall och sådana finns också vid alla allmänna sorteringsstationer i huvudstadsregionen.
– Metallinsamlingen är inte alls kräsen, dit kan man slänga allt som innehåller över 50 procent metall. Mycket av julens skräp är metall, som de små kopparna för värmeljus, de färdiga morots- och kålrotslådornas aluminiumförpackningar, filburkarnas aluminiumlock och förstås aluminiumfolien som vi packar in maten med, nämner Minna Partti.
Däremot är långtifrån allt glas lämpligt för glasinsamlingen. Tvärtom, det är endast två slags glas som får sättas i kärlet för glasinsamling: glasburkar och glasflaskor. Det godkända glaset är oftast köpt i butiken och har innehållit livsmedel som saft, oliver, saltgurka eller barnmat.
Allt annat slags glas i små mängder, som spruckna kaffepannor, dricksglas, vinglas, ugnsformar och glas från tavelramar, kan slängas i blandavfallet. Större mängder glas, som hela fönsterrutor, bör föras till Sortti-stationerna.
– Trots att olika slags glas ser likadant ut, det ju är genomskinligt, skiljer sig olika produkters konsistens mycket, de tillverkas i olika högtemperatur och smälter därför också olika. När vi gör returglas vill vi ha en så jämn kvalitet på glasmassan som möjligt, därför får man inte blanda olika slags glas i insamlingen, förklarar miljöexperten Minna Partti.

Vik ihop kartong

Många typiska julklappar, som leksaker, elektronik och hushållsgrejer, köps färdigt inpackade i kartonglådor. Det här brukar synas genast på juldagen i husbolagens sopskjul, där insamlingskärlen för kartong brukar svämma över sina breddar.
– Kartong väger inte så mycket, men det tar mycket plats, kärlen fylls snabbt av kartong, speciellt om folk slarvar med att vika ihop dem så att de blir platta. Här rekommenderar jag att de som har möjlighet sparar sitt kartongavfall i det egna förrådet en tid efter julen, det luktar ju inte. Det kostar nämligen extra om sopbilschauffören måste plocka upp skräp utanför kärlet, säger Partti.
Helsingforsregionens miljötjänster har inte en fast summa för en extra tömning av ett sopkärl, utan husbolagen har individuella taxor beroende på antalet hushåll, kärlets storlek och hur ofta det ska tömmas, men Partti bedömer att en extra tömning av ett kärl kostar husbolaget runt 20 euro.

Sortera papper rätt

Dagstidningar och veckotidningar
Reklam, broschyrer, kataloger och liknande trycksaker
Kontorspapper som kopieringspapper och kuvert
Boksidor utan pärmar
Häften utan spiralrygg
Papperskassar
Mjölpåsar och andra livsmedelsförpackningar
Presentpapper och julpapper
Smutsiga tidningar (om tidningen är blöt av fiskrens hör den hemma i blandavfallet)
Trasiga ledlampor och andra elapparater får inte slängas i något av de vanliga sopkärlen, utan de ska lämnas in på insamlingsplatser för elektronik. Sådana finns till exempel vid de större köpcentrens sorteringsstationer.
Under julhelgen bildas vanligtvis mera matavfall än under vanliga veckoslut. Matrester hör förstås hemma i bioavfallet, inte i blandavfallet som brinner sämre om det innehåller våta rester. Att hälla matrester i avloppet är strängt förbjudet, dels för att det matar de råttor som lever i avfallssystemet, dels för att feta matrester, som skinkfett, lätt täpper till rören och orsakar stopp i systemet.
Hur man återvinner skinkfett till energi kan du läsa här.

ANDRA LÄSER