Alla har inte råd med en Tesla

Alla har inte råd med en Tesla. Men vad förklarar egentligen de skyhöga värderingarna hos uppstickare inom elbilssegmentet?

Elon Musks börsraket Tesla slår alla rekord – men hur bärkraftig är denna resa på sikt?
09.12.2021 09:55
"Vill vi nå det nationella klimatmålet för transportsektorn – fördubbla då bränsleskatten!" Så sa ingen politiker, någonsin. Däremot sätter såväl beslutsfattare som placerare sina förhoppningar till elbilstillverkare. Men tänker man längre än näsan räcker?
Somliga ger intrycket av att inte resonera längre än nästa opinionsundersökning, eller börskvartal, då de gör sina utspel. Det är frestande att plocka billiga poäng kring klimatmanövrar, åt båda hållen. Modiga klimatåtgärder kräver breda allianser, en förmåga att övertyga både dem som inte håller med och dem som helt enkelt inte bryr sig. Gallupar och börskurser i all ära: ögonöppnare levereras i form av väljarbeteende vid valurnan, liksom i form av marknadens självkorrigerande natur.
Det är ett tag sedan börskurserna hos fordonstillverkare var förankrade i verkligheten. Hajpen kring elbilar har nått stratosfären, där är det tunt med andningsbart syre, däremot rikt med ozon. På cirka två år har börskursen för elbilstillverkaren Tesla bisarrt nog nästan 20-faldigats. Bolaget återfinns i en liten exklusiv klubb med marknadsvärde på över 1 000 miljarder dollar, tillsammans med teknikeliten: Apple, Amazon och Microsoft.

ANDRA LÄSER