BK-46 fortsätter vinna – men måste klara sig utan Karlsson resten av säsongen

BK-46 fortsätter rada upp segrar i FM-ligan i handboll. Men samtidigt hopar sig de mörka molnen för Karislaget som kan tvingas klara sig utan sina två viktigaste spelare resten av säsongen.

Jac Karlssons säsong är över på grund av en skada på akillessenan.
FIlip Saxén
12.03.2022 18:33 UPPDATERAD 12.03.2022 18:34
BK-46 visade än en gång att man aldrig ska räkna ut laget. Dicken fördel spelet stora delar av matchen men då det verkligen gällde vände Karislaget underläge till seger och fortsätter obesegrat i den övre fortsättningsserien. Det trots att laget saknade Jac Karlsson, Markus Viitkar, Sebastian Säkkinen och Rony Leven i matchen.
Men efter matchen hade tränaren Andreas Rönnberg dåliga nyheter att komma med.
Jac Karlsson, som tvingades avbryta segermatchen mot Cocks, kommer inte att kunna spela den här säsongen på grund av en skada i akillessenan. Han är ur spel minst tre månader och kan komma tillbaka till nästa säsong.
Dessutom kan BK i värsta fall också tvingas klara sig utan Viitkar. Linjespelaren och försvarsbjässen Viitkar har problem med hjärtat och det är för tillfället när han kan spela igen.
– Det är en viss oro för tillfället då vi plötsligt inför den här matchen fick veta att både Karlsson och Viitkar är borta, säger Rönnberg.
– Jac är otroligt viktig för oss. Alla kanske inte inser det men han är nästan viktigare för oss i försvaret än i anfallet. Tillsammans med Vitkar har han bildat vårt mittförsvar som varit väldigt starkt.
Nu är i värsta fall båda spelarna borta. Vilket betyder att Rönnberg tvingas tänka om inför vårens slutspel.
– Viitkar är ligans kanske bästa försvarsspelare och han har varit oerhört viktig för oss. Det är han som är den stor a skillnaden jämfört med vårt lag i fjol, säger Rönnberg.
Efter att Karislaget vände underläge till seger mot Cocks i söndags var det många som dunkade BK-spelarna i ryggen och konstaterade att laget är i kanonform och att allt talar för en framgångs vår i Karis.
– Jag sade då att det bara krävs att två spelare insjuknar i corona under semifinalserien eller att två nyckelspelare skadar sig så ser allt väldigt annorlunda ut, säger Rönnberg.
Nu besannades hans värsta farhågor. Det är egentligen bara Nico Rönnberg och till viss del Oscar Kihlstedt som är lika viktiga för laget som Karlsson och Viitkar. Övriga spelare går på något sätt att ersätta tack vare den breda och starka spelartruppen.
– Det positiva är att vi har många spelare som kan kliva fram och ta ansvar. Då vi i dag saknade många nyckelspelare fanns det andra som ville visa att de är värda speltid, säger Rönnberg.
– Jag är säker på att vi kommer att bli bättre under de kommande veckorna. Vi är i ett läge då vi hela tiden tror på oss själva och vi vet att det inte betyder något om vi ligger under i matcher. Vi kan vända dem till seger. Det har vi visat både mot Cocks och Dicken.
Efter lördagens seger över Dicken i Britas har BK-46 tagit 13 segrar i följd i FM-ligan och finländska cupen. Under den perioden har laget besegrat Dicken fem och Cocks fyra gånger.
BK borde enligt all logik vara den största favoriten inför vårens slutspel.
– Det vi presterat på planen gör nog oss till favoriter, säger Rönnberg.
– Men om vi tappat två av våra bästa spelare ändras förutsättningarna rätt mycket.

FM-ligan, övre fortsättningsserien

Cocks: Onur Ersin 4, Piotr Rybski 4, Nikola Kedzo 6, Srdjan Mijatovis 5, Teemu Tamminen 5, Davor Basaric 2.
GrIFK: Patrik Lång 7, Jere Kantee 3, Robin Granlund 4, Fredrik Forss 2, Fredrik von Troil 1, Richard Sundberg 3, Kalle Kankaanpää 1, Carl Weurlander 4, Alexander Qvist 2.
Dicken: Benny Broman 2, Filip Söderlund 5, Thomas Hollfast 5, Joacim Broman 2, Anton Rémy 4, Max Granlund 5, Armi Pärt 3.
BK-46: Mikael Heinonen 1, Robin Sjöman 2, Oscar Kihlstedt 6, Janne Korpimäki 1, Jonathan Ekman 2, Miska Henriksson 2, Nico Rönnberg 10, Linus Sjöman 7.
BK-46 7 7 0 0 223-186 16
Dicken 7 2 0 5 186-199 7
GrIFK 7 3 0 4 173-189 6
Cocks 7 2 0 5 186-194 5

ANDRA LÄSER