Toppviolinisten Liza Ferschtman uppträder i Helsingfors

Liza Ferschtman är en av världens toppviolinister som nu gästar Helsingfors för att tillsammans med finländska kammarmusiker framföra musik av Johannes Brahms, Amanda Maier-Röntgen och Louis Spohr.

Violinisten Liza Ferschtman gästar Helsingfors för två konserter.
När den nederländska violinisten Liza Ferschtman gästar Helsingfors på konserterna Klassiskt vid Sandudd och Bösendorfer 1882 är det fråga om ett besök av världsklass. Ferschtman har fungerat som violinist för flera kända orkestrar och hon har jobbat tillsammans med dirigenter som Frans Brüggen, Christoph von Dohnányi, Iván Fischer och Neeme Järvi.
På minifestivalen uppträder Ferschtman tillsammans med violinisten Eriikka Maalismaa, altviolinisterna Annariina Jokela och Jussi Tuhkanen, cellisten Senja Rummukainen samt pianisterna Tiina Karakorpi och Emil Holmström.
I Sandudd kommer Ferschtman att framföra Amanda Maier-Röntgens Sonat för piano och violin h-moll och Johannes Brahms: Stråkkvintett G-dur, op.111.
– Jag träffade Liza Ferschtman för första gången på Rusk-festivalen i Jakobstad. Hon uppträdde med Helsingfors stadsorkester för drygt en månad sedan. Att hon nu uppträder på vår festival är resultatet av internationella kontakter. Vi tror att hon fungerar bra tillsammans med de finländska musikerna och det är ganska få tror jag som vet om vilken stjärna vi talar om, säger Emil Holmström.
Holmström berättar att planer finns för att arrangera en liknande konsertserie i höst på Musikhuset. Även då är målet att arrangera en lika högklassig serie med internationellt meriterade namn.
– Jag kan ännu inte avslöja några namn, men nivån kommer att vara hög, säger Holmström.

Fotnot: Klassiskt vid Sandudd äger rum i Sandudds paviljong 3.4, kl. 15 och Bösendorfer 1882, i Angelicum-salen, Studium Catholicum 5.4, kl. 19. Adressen är Riddaregatan 3.

ANDRA LÄSER