I över trettio år har Jari Koponen varit Rosa pantern på första maj

Först ville han vara Mozart, men nu är Jari Koponen Rosa pantern med hela Helsingfors.

Jari Koponen, alias Rosa pantern, har blivit något av en tradition på första maj. Här poserar han bredvid en klassisk Rolls Royce. Till vardags driver han en uthyrningsfirma för lyxbilar.

– Det är en lång story, säger Jari Koponen om hur hans förstamajutstyrsel blev Helsingfors kanske konstigaste tradition.

– Det var år 1991 som jag började. Då var det 200 år sedan Mozart hade dött. Jag tänkte att det skulle vara kul att klä ut sig till honom då. Men hyran för en Mozart-kostym var 700 mark i MTV3:s garderob och dessutom skulle jag behöva en peruk och skor. Vappen skulle ha kostat mig runt 1 000 mark, innan den ens hade börjat! Jag frågade då om det fanns någon annan utklädningskostym som de skulle kunna hyra ut. Det fanns det, en Rosa panter. Sedan dess har jag varit Rosa pantern varje första maj.

Någon större baktanke med att klä ut sig fanns det inte då. Koponens enda motiv var att göra något roligt. Både för sig och för andra.

Hur reagerar folk när de ser dig?

– De blir mycket glada! Det här är mitt trettioförsta år som Rosa pantern i Helsingfors, så många firare i Brunnsparken känner igen mig som pantern i Helsingfors. De förväntar sig att jag ska vara där, när jag dyker upp brukar folk komma fram och säga "vi har väntat på dig, Rosa pantern".

Koponen berättar att man för några år sedan till och med kunde köpa Rosa pantern-öl och -cider.

Också i år kommer pantern Koponen fira helgen i Brunnsparken.

Vad hoppas du att de som inte känner till traditionen tänker?

– Jag vill bara sprida glädje, så jag hoppas att de bara tycker det är lite kul. Många brukar be om en bild när de ser mig för första gången.

Vad betyder första maj för dig?

– Först och främst är det ju en dag för arbetare. Det är naturligtvis också en glädjens och firandets dag som är speciell för mig när jag får klä ut mig som Rosa pantern i Helsingfors.

Kommer du någonsin sluta med det här?

– Det är en bra fråga, säger Koponen och skrattar till.

– Någon gång i framtiden måste man väl nog se över traditionen.

ANDRA LÄSER