Murtos succé – bästa finländska damfriidrottsplacering på 2000-talet

Wilma Murto slutade på en fin femteplats i OS-finalen i stavhopp.

Wilma Murto slutade femma i stavtävlingen.
05.08.2021 14:32 UPPDATERAD 05.08.2021 18:55
Wilma Murto stod för det bästa friidrottsresultatet i OS-sammanhang av en finländsk kvinna på 2000-talet då hon slutade på femteplats i stavfinalen i Tokyo.
Murto klarade ingångshöjden 450 på första försöket vilket visade sig vara tillräckligt för att nå ett fantastiskt slutresultat i tävlingen.
Murto rev ut sig på följande höjd – 470 – men det gjorde också alla utom fyra konkurrenter.
"Jag är otroligt nöjd med det här resultatet med tanke på utgångsläget inför och i OS", säger Murto i friidrottsförbundets pressmeddelande.
Murto hade som mål att ta sig till final i OS och kom till OS via rankingen där hon var 23:e. I kvalet lyckades hon i de svåra förhållandena. Kvalet avbröts och 15 hoppare gick till final vilket betydde att 450 var ingångshöjd och den första höjningen i finalen blev hela 20 centimeter.
"Om höjningarna varit annorlunda hade vi fått se en helt annan sorts tävling", säger Murto.
Finland lämnade in en protest mot höjningarna och föreslog att de i stället skulle vara 440–460–470. Men det finländska laget fick avslag trots att förslaget stöddes av Sverige, Ukraina och Slovenien.
"Då lagledaren Tuomo Salonen diskuterade ärendet med arrangörerna var svaret att vi behöver bättre idrottare", berättar Murto.
Murto hade svårt att förstå att höjningarna var samma som i VM i Doha där idrottarna tävlade på en luftkonditionerad stadion och en jämn medvind. I Tokyo var förhållandena mycket svåra med hetta och vändande vindar.
Den rätt höga ingångshöjden ställde till det för många av hopparna. Medan Murto tog sig över ribban på det första försöket hade den blivande OS-mästaren Kate Nageotte från USA stora bekymmer och klarade höjden i det tredje försöket. Hon var till slut ensam om att klara 490.
"Därför var det första hoppet oerhört viktigt. Jag är glad att både hoppet och huvudet höll ihop där och jag klarade av att stå för en bra prestation", säger Murto.
Hon hade inget minne av att hon skulle ha gått in i en tävling på en så hög höjd som 450 tidigare i karriären.
"Till grenens natur hör att om inte hoppets höjd avgör så avgör rivningarna. Jag fick ställa mig på tävlingen med en tanke om att få till en ren serie. Vi gjorde smarta val och därför slutade jag högt i resultatlistan", säger Murto i olympiska kommitténs pressmeddelande.
Murto var nöjd med sin prestation och att hon klarade sig bättre än i sitt första OS. För fem år sedan slogs hon ut i kvalet i Rio de Janeiro.
"Det här ger mig oerhört mycket energi och styrka att börja jobba mot OS i Paris. Nu kan jag se klarare på framtiden än jag gjorde efter Rio", säger Murto.
Den ryska idrottaren Anjelika Sidorova slutade tvåa och britten Holly Bradshaw trea. Båda klarade 485.

ANDRA LÄSER