Isländska regeringen faller efter skandal kring sexualförbrytare

Regeringen på Island faller och nyval väntar, troligen i november. Det sker efter att det blivit känt att statsministerns pappa skrivit under ett rekommendationsbrev för att rentvå en sexualbrottsling.

I blåsten. Bjarni Benediktssons regering faller och han tvingas utlysa nyval.

– Det finns inget annat för mig att göra än att hålla nyval och jag vill göra det yttersta för att det ska ske så fort som möjligt, sade statsminister Bjarni Benediktsson på en presskonferens på fredagskvällen enligt Iceland Monitor.

Ett knappt dygn tidigare hade Ljus framtid, ett av trepartier i regeringskoalitionen, lämnat regeringen i sviterna av en uppståndelse kring en sexualförbrytare.

Skandalen handlar om att Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska rentvås. Mannen dömdes 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton.

Kriminella som dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka hos myndigheterna om att få sin "heder återställd", vilket innebär att de raderas från brottsregistret. För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommendationsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Inledningsvis vägrade justitiedepartementet, som leds av justitieminister Sigríður Á Andersen, Självständighetspartiet, att avslöja vem som hade skrivit rekommendationsbrevet till mannen. Men efter ett beslut av en parlamentskommitté tvingades departementet avslöja att Benedikt Sveinsson hade skrivit det. Vad som sedan gjorde saken värre var att justitieministern i en tv-intervju sade att hon informerat statsministern, men inte någon annan, om att det var hans pappa som skrivit brevet.

Ljus framtid uppger att partiet lämnar regeringen på grund av brist på förtroende.

– Korruptionen och oärligheten är helt otrolig, säger en källa enligt nyhetsbyrån TT.

Bjarni Benediktsson anser att koalitionspartnerns beslut är förhastat, men att det efter det inte finns möjlighet för honom att bilda en majoritetsregering.

Regeringen hann sitta i bara 247 dagar. Processen för att bilda den var lång, flera regeringssonderare gjorde försök före honom, men misslyckades.

På Island har också andra fall av upprättelse av sexualbrottslingar väckt uppmärksamhet. I tisdags samlades alltinget och president Guðni Th. Jóhannesson uppmanade då i ett tal ledamöterna att rösta bort lagen med motiveringen att den är föråldrad.

Enligt Islandsbloggen ska presidenten också ha vänt sig till offren för sexualbrottslingar och bett om ursäkt för den del han haft i processen att rentvå brottslingarna.

ANDRA LÄSER