Henriksson oroad för åldersdiskriminering

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är oroad över att regeringens beslut om att låta långtidsarbetslösa förtidspensioneras leder till diskriminering av sextioåringar i arbetslivet.

01.09.2016 22:32 UPPDATERAD 01.09.2016 22:38
Regeringen har beslutat att personer över sextio som har varit arbetslösa i fem år ska få pensioneras. Henriksson förstår att det är en jobbig situation att vara över sextio och långtidsarbetslös, men är rädd för att beslutet får oönskade konsekvenser.
– Det här beslutet får inte leda till en situation på arbetsmarknaden där man upplever att sextioåringar inte duger. Det får inte leda till åldersdiskriminering eller till en pensionssluss som företagen börjar utnyttja för att bli av med äldre arbetstagare. Man måste vara väldigt noggrann i den fortsatta beredningen för att den här åtgärden inte ska få motsatt effekt, säger hon.
Hon påpekar att sextioåringarna är viktiga på arbetsmarknaden och att de så ska förbli.
– Det är ju den tanken som den pensionsreform som vi nyligen godkänt bygger på, att man ska jobba längre.

"Vi hade väntat oss mer"

Henriksson är besviken på att regeringen inte kom med fler konkreta förslag på hur sysselsättningen i Finland ska förbättras när budgetförslaget presenterades på torsdagskvällen.
– Nog hade vi förväntat oss mer. Regeringen har själv satt ett sysselsättningsmål på 72 procent och 110 000 nya arbetstillfällen – det är oroväckande att de inte kommer till skott mer än så här. Man tillsätter en ny arbetsgrupp, igen, när det som vi behöver är beslut och åtgärder. De konkreta åtgärder som vårt land verkligen skulle behöva låter vänta på sig, säger hon.

ANDRA LÄSER