Nej mot nej i EU:s träta med Ungern

Lösning dröjer i trätan kring frysta EU-bidrag och coronastöd till Ungern – som fortsatt säger nej till ett gemensamt EU-lån till Ukraina.

Centerns partiordförande Annika Saarikko. Arkivbild. 
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
06.12.2022 21:26 UPPDATERAD 06.12.2022 21:33
Det som skulle ha varit fyra tunga beslut på EU:s finansministermöte i Bryssel på tisdagen blev till sist egentligen ingenting.
Dragkampen mellan Ungern och övriga EU går i stället vidare. Ungern vill inte godkänna ett omfattande EU-lån till Ukraina på 18 miljarder euro och en gemensam miniminivå för bolagsbeskattningen. Och EU-länderna vill inte säga ja till Ungerns plan för pengar från EU:s stora coronastöd eller häva frysningen av miljarder i EU-bidrag som hålls inne av oro för korruption och bedrägerier.
”Av skäl som ligger utanför vår kontroll var alla dessa saker vid mötet faktiskt kopplade till varandra. Och denna koppling gjordes av Ungern”, sade Finansminister Annika Saarikko till Helsingin Sanomat.
Visserligen finns en liten öppning för Ukraina om övriga EU sköter utlåningen på egen hand, utan Ungerns inblandning.
– Vi kommer inte att avskräckas. Vår ambition är fortfarande att vi ska kunna inleda de första utbetalningarna till Ukraina i början av januari. Vi kommer att leta efter en lösning som stöds av 26 medlemsländer (av EU:s 27), sade Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura inne på mötet.
Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura ska försöka få sina EU-kollegor att enas om Ungern och Ukraina.
Stanjura hoppas att en sådan lösning i så fall ska kunna vara färdig att besluta om på någon form av extramöte redan före årsskiftet, då Tjeckien lämnar över sin roll som ordförandeland i EU:s ministerråd.
När det gäller de EU-bidrag till Ungern på ungefär 7,5 miljarder euro, som EU-kommissionen föreslagit en frysning av, behöver EU-länderna ta ett beslut senast den 19 december.

ANDRA LÄSER