Historiskt beslut: Ingen utländsk publik på OS

För första gången i historien blir det i år ett OS och Paralympics utan publik från utlandet. Utländska biljettinnehavare kommer inte att släppas in i Japan i sommar, slår arrangören fast.

OS i Tokyo kommer att hållas utan publik från utlandet. Arkivbild.
TT-AFP
20.03.2021 13:32
Osäkerheten kring coronapandemins utveckling gör att de japanska arrangörerna redan nu vill ge besked i publikfrågan för OS och Paralympics 2021. Dessvärre för idrottsfans runtom i världen innebär det ett tråkigt beslut:
"För att ge klarhet till biljettinnehavare i andra länder och för att ge dessa möjlighet att justera sina reseplaner, har de japanska parterna kommit till slutsatsen att de (utländska fansen) inte kommer att ha möjlighet att släppas in i Japan vid tidpunkten för OS och Paralympics", skriver arrangören i ett pressmeddelande.
Beskedet kommer efter ett möte under lördagen mellan arrangören, Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella paralympiska kommittén (IPK).
Både IOK och IPK "respekterar och accepterar beslutet till fullo", skriver arrangören.
IOK:s ordförande Thomas Bach sade redan förra veckan att det är upp till Japan att ta beslut i publikfrågan och att organisationen kommer att stå bakom beslutet.
Sedan tidigare har den japanska regeringen kommit till slutsatsen att publik från utlandet inte är rimligt med anledning av smittspridningen och risken att få in mer smittsamma virusvarianter i landet.

ANDRA LÄSER