Sjumilakö på Georgsgatan när studenter jagade biljetter till skidresa

Förbipasserande har nog undrat vad det är för kö som slingrar sig längs med nästan ett halvt kvarter i centrum.

Robin Lillmals, Zacharias Dahl, Aron Mäenpää, Samuel Lillqvist, Jesper Smeds, Alex Wirén och Niklas Franzén var förberedda på att köa i timmar.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
20.09.2022 20:04 UPPDATERAD 21.09.2022 10:10
Åsikterna går lite isär. En del påstår att de första var på plats vid klockan 8 i morse, andra menar att det var redan vid 7-tiden.
Men hur det än är med den saken så går det att slå fast att köandet in till puben Heidis Bier Bar på Georgsgatan pågått i många timmar i det småkalla vädret.
Rätt så långt bak i kön hittar HBL ett svenskspråkigt gäng som studerar vid Aalto-universitetet i Otnäs. Stämningen är på topp och de har tagit med sig campingstolar.
Det behövs eftersom de köar efter eftertraktade biljetter till en skidresa i november.
– Vi börjar bli relativt rutinerade köare, säger Aaron Mäenpää glatt.
Den brukar ordnas varje år av universitetets skidförening Skipoli och heter Ensilumi (på svenska Första snön).
– Det är väl det att man kan åka så billigt som möjligt till Ruka för att ränna i tre dagar, säger Samuel Lillqvist.
– När alla far på samma gång är det mycket roligare, säger Niklas Franzén.
Huruvida de faktiskt skulle lyckas få någon av biljetterna, som finns i begränsat antal, är ännu oklart när HBL träffar dem på tisdagskvällen.
– Men om vi inte får biljetter hyr vi en husbil. Vi kom hit klockan 14, men tydligen var det för sent, säger de i mun på varandra.
Kön ringlade sig lång på Georgsgatan i Helsingfors. Många hade tagit med sig campingstolar, snacks och något att dricka.
De berättar att både tanken på att åka slalom och uppleva afterski lockar dem. I gänget studeras det allt från maskin- och byggnadsteknik till kemiteknik. De känner varandra från olika sammanhang, några är från Jakobstad, några har gjort militärtjänstgöring och andra är barndomskompisar.
Några som kunde vara säkra på att få biljetter var åtta studerande i kemiteknik som stod längst fram i kön.
– Vi delade upp gruppen i två. De första kom hit klockan åtta i morse för att köa. Vi tog sedan över vid 13.30-tiden, säger Paavo Kari.
Juhi Talsta, Elena Ylämäki, Katariina Hämäläinen, Titus Helin, Niilo Virri, Paavo Kari, Matti Nurkkala och Lassi Sormunen ser framemot att åka skidor.
En del i gruppen har tagit med sig en filt så att det inte ska bli så kallt att sitta på trapporna. De intygar att de inte fryser.
Studerandena förklarar att det är både det förmånliga priset på biljetterna och tanken på att tillbringa tre dagar med varandra som lockar.
– Man får buss till Ruka, biljetter till skidliften, övernattning, inträde till efterfesten för 270 euro. Det är ett ganska bra pris, säger Kari.
– Stämningen brukar vara bra och visst är det trevligt att komma sig iväg för att åka slalom, säger Matti Nurkkala som varit med på resan tidigare.

ANDRA LÄSER