Odensfors finns i Åbo – ny svensk serie spelas in i Åbo yrkeshögskolas gamla byggnad

Statens produktionsincitament har lyckats locka utländska produktionsbolag till Finland, säger filmkommissionär Teija Raninen vid Västra Finlands filmkommission.

Johan Hedenberg spelar rektorn för gymnasiet Odensfors Skolan i strömningstjänsten Viaplays nya ungdomsserie Cryptid.
09.10.2019 18:16 UPPDATERAD 09.10.2019 18:50
Åbo yrkeshögskolas gamla byggnad vid Råggatan i de östra delarna av Åbo har förvandlats till ett svenskt gymnasium – åtminstone tillfälligt. Det svenska produktionsbolaget Dramacorp har filmat en ny ungdomsserie som heter Cryptid i yrkeshögskolans gamla lokaler sedan augusti.
De unga svenska skådespelarna Julius Fleischanderl, Astrid Morberg och Maja Johanna Englander spelar huvudrollerna i serien. I birollerna syns bland annat Angelina Håkansson och Johan Hedenberg.
Åbo yrkeshögskolas gamla byggnad vid Råggatan i Åbo har förvandlats till gymnasiet Odensfors Skolan i strömningstjänsten Viaplays nya ungdomsserie Cryptid.
Inspelningarna är på målrakan och serien kommer att ha premiär på strömningstjänsten Viaplay nästa år.

"Sexig och läskig ungdomsthriller"

Nordic Entertainment Group som driver Viaplay beskriver den nya serien som "en sexig och läskig ungdomsthriller i skolmiljö med en övernaturlig twist". Enligt beskrivningen utspelar sig handlingen i den fiktiva staden Odensfors på den svenska landsbygden.
Lugnet i staden bryts när en elev vid det lokala gymnasiet Odensfors Skolan plötsligt dör. Det visar sig att en ond kraft som livnär sig på ungdomars mardrömmar och rädslor har väckts till liv och hotar eleverna.

Det låter lite som den amerikanska strömningstjänsten Netflix succéserie Stranger Things, Angelina Håkansson.

–  Nja, Cryptid är en nordisk produktion och har drag som är typiska för våra breddgrader. Om man vill göra referensen till Stranger Things är det en fin komplimang, men den här serien är något alldeles nytt, säger Håkansson.
Produktionsbolaget uppger att Cryptid bygger på en originalidé av den belgiska serietecknaren Sylvain Runberg.

"Den här byggnaden är ganska förfärlig"

I den nya serien spelar Angelina Håkansson den lokala polischefen som börjar utreda dödsfallet i gymnasiet.
Angelina Håkansson spelar en polischef i den nya svenska ungdomsserien Cryptid.
–  Det är första gången jag spelar en polis. Hon är en väldigt komplex karaktär, vilket är roligt för mig som skådespelare. Det har varit fantastiskt kul.
Johan Hedenberg spelar i sin tur rektorn vid Odensfors Skolan. Han tycker att Åbo yrkeshögskolas gamla byggnad lämpar sig alldeles utmärkt för serien.
–  Den här byggnaden är ganska förfärlig. Det är en sjuttiotalsbyggnad utan ventilation och den påminner mig om min egen skoltid när jag kämpade mot att somna på lektionen. Det här är en utmärkt byggnad för att döda elevers lust för att lära sig.

Budgeten: 30-36 miljoner kronor

Så gott som alla skådespelare i Cryptid är svenska men största delen av produktionsteamet är finländskt. Hedenberg säger att han njutit av att få jobba med finländare.
–  Det finns en lagkänsla i Finland som vi kanske lite saknar i Sverige. Här pratar man inte heller i onödan, vilket är bra och effektivt.
Produktionsteamet bakom Cryptid består av 40-45 personer, berättar Hadis Jabbari, producent vid Dramacorp. Enligt henne är produktionens budget 30-36 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 2,7-3,3 miljoner euro.

Produktionsincitamentet lockade

Enligt Jabbari är en stor orsak till att Dramacorp bestämde sig för att filma Cryptid i Åbo att den finska staten betalar ett så kallat produktionsincitament till utländska filmprojekt i Finland. Produktionsincitamentet kan vara upp till 25 procent av produktionskostnaderna i Finland om produktionen uppfyller vissa villkor.
Enligt Teija Raninen, filmkommissionär vid Västra Finlands filmkommission, har produktionsincitamentet lockat många internationella produktionsbolag till Finland.
Teija Raninen är filmkommissionär vid Västra Finlands filmkommission som försöker locka internationella produktionsbolag till Åbotrakten. – Vårt mål är att skapa ekonomisk nytta för regionen och erbjuda arbetstillfällen för dem som bor här.
–  Det har gjort Finland intressant. Det här är ett tryggt land, vi har en bra arbetsmoral och vi är omtyckta utomlands. Tidigare kom utländska produktionsbolag hit på korta besök för att filma på något visst ställe, men nu kan de göra hela produktionen här, säger Raninen.
Västra Finlands filmkommission har finansierat produktionen av Cryptid med 60 000 euro. Dessutom har Åbo stad gett produktionen 40 000 euro som fick användas till att köpa tjänster av staden.

ANDRA LÄSER