Postens utdelningskris drabbar HBL:s prenumeranter: "Frustrerande"

Den senaste tiden har ovanligt många prenumeranter i huvudstadsregionen fått sin tidning för sent – eller inte alls. Posten sitter i en rävsax: det finns inte tillräckligt med personal för att dela ut tidningarna.

KSF Medias vd Anna Hellerstedt är besviken på Postens utdelning i Esbo och Grankulla. – Det är synd att tillväxten och engagemanget ska hämmas av att tidningarna inte kommer fram, säger hon.
Posten brottas med distributionsproblem som förvärrats under senhösten och vintern. Som en direkt följd har många av Hufvudstadsbladets och Helsingin Sanomats prenumeranter i huvudstadsregionen ofta blivit utan tidning, eller så har tidningen kommit för sent.
Problemen gäller framför allt några av tidningarnas kärnområden i Esbo och Grankulla. Det märks i den läsarrespons som KSF Medias vd Anna Hellerstedt dagligen får.
– Det är ett allvarligt läge. Under min tid har jag aldrig fått så många samtal och mejl från läsare som blivit utan tidning, säger Hellerstedt.
Utdelningen är just nu en av HBL:s största utmaningar.
– Det är frustrerande. Ända sedan sommaren har vi fått väldigt många positiva kommentarer om innehållet, som visar att vi är på rätt väg. Då är det synd att tillväxten och engagemanget ska hämmas av att tidningarna inte kommer fram, säger Hellerstedt.
Helsingin Sanomat har samma problem. Affärsverksamhetschef Petteri Putkiranta säger att tidningar som Posten misslyckats med att dela ut ofta når prenumeranten först följande dag.
– Andelen tidningar som levereras på utsatt tid, alltså före 6.30 på morgonen, är en viktig kvalitetsmätare för oss. Inom en del områden har det nu hänt att upp till tio procent av tidningarna kommit för sent, då målet är högst en procent, säger Putkiranta.
– Det här är verkligt beklagligt och inte på något sätt acceptabelt, fortsätter han.

Tiotals utdelare saknas

Vid Posten är områdeschef Hannu Riihimäki medveten om problemen. Grundorsaken är enligt Riihimäki att Posten helt enkelt inte har tillräckligt med utdelare för att sköta distributionen enligt avtal.
– Vi har samma problem som servicebranschen överlag just nu: brist på arbetskraft. I Esbo saknar vi till exempel 30 utdelare, eller 20 procent av det antal vi skulle behöva, säger Riihimäki.
Det betyder att Posten har arbetshelheter som inte fylls.
– En del av vår personal har frivilligt jobbat extra långa turer, men det innebär ofta att tidningen inte hinner fram i tid.

Varför vill folk inte jobba på Posten?

– Jag vet inte riktigt. Förstås handlar det till stor del om ett fysiskt natt- och deltidsarbete.

Har Posten verktyg för att göra arbetet mer lockande? Är lönerna på tillräckligt hög nivå?

– Vi bygger nya arbetshelheter för att kunna erbjuda mer än deltidsarbete. Vi för aktiva rekryteringskampanjer i våra kanaler på nätet, och har till exempel en rekryteringspunkt vid köpcentret Sello i Alberga i Esbo.
– När det gäller löner kan vi erbjuda extra jobb inom andra enheter på Posten om personen önskar.

Kan själva utdelningsarbetet göras mindre belastande?

– Vi har förbättrat vår utrustning så att utdelarna nu har elskotrar, elcyklar och elkärror till sitt förfogande, säger Riihimäki.
Posten möter i dag också en ny sorts konkurrens om arbetskraften, bland annat av matleveranstjänsterna Wolt och Foodora. De kan ofta erbjuda mer flexibla arbetstider.

E-tidningen och webbplatsen levererar

KSF Media och Sanomakoncernen för en intensiv dialog med Posten för att tackla problemen. KSF Media är med i samma tidiga utdelning som Sanoma i huvudstadsregionen, och Sanoma har ett utdelningsavtal med Posti som löper till 2029.
– Många läsare säger att vi kan häva avtalet med Posten, men det finns inga alternativ. För att det ska vara ekonomiskt hållbart behövs stora volymer, och de volymerna står Sanoma för. Så länge avtalet mellan Sanoma och Posten är i kraft, är det också givet att det är Posten som kommer att dela ut tidningarna i huvudstadsregionen, säger Anna Hellerstedt.
Om tidningen uteblir råder Hellerstedt HBL-läsaren att ta e-tidningen i bruk, eller gå in på webbplatsen HBL.fi eller appen HBL 365.
– Jag förstår verkligen att läsarna är upprörda. Har man betalat för papperstidningen är det den man vill ha. Men om den inte kommer finns e-tidningen att läsa redan vid 23-tiden föregående kväll, säger Hellerstedt.
– Under tiden fortsätter vi den dagliga diskussionen med Postens operativa ledning.

HBL digitalt

Du kan läsa e-tidningen på dator, pekplatta eller mobil i appen HBL 365 eller på webbplatsen www.hbl.fi.
I appen HBL 365 hittar du också tidningarna Västra Nyland och Östnyland.
Om du inte tidigare använt HBL 365 hittar du appen genom att söka i appbutikerna Google Play Butik och App Store.
I nyhetsappen HBL Nyheter kan du läsa nyheter direkt i en mer mobilvänlig form.
På webbplatsen www.hbl.fi kan du läsa alla artiklar HBL publicerar digitalt, också sådana som inte ingår i papperstidningen.
ANDRA LÄSER