Polisen utreder karantänsbrott i Kittilä

En av de misstänkta förfalskade intyget på sitt positiva coronatest och gick till jobbet.

Polisen utreder tre karantänsbrott i Kittilä i nordvästra Lappland.
Polisen i Lappland utreder tre fall där personer som har smittats av coronaviruset misstänks för att ha struntat i karantänsbestämmelserna. Alla tre polisanmälningar har gjorts i Kittilä kommun i nordvästra Lappland.
Ett av fallen gäller en person som gick till sin arbetsplats, trots att hen bar på coronasmitta och var satt i karantän. I ett annat fall var det en coronasmittad person som gick till affären och reste till en annan kommun.
I det tredje fallet har den misstänkta förfalskat intyget på sitt positiva coronatest och gått till jobbet i strid med läkarens instruktioner. Arbetsgivaren upptäckte att intyget var förfalskat och gjorde en polisanmälan.
Polisen utreder fallen som brott som äventyrar andras hälsa och säkerhet. Det sistnämnda fallet utreds också som förfalskning av intyg.
På grund av de aktuella karantänsbrotten har en lång rad anställda i Kittilä och Levi tvingats coronatesta sig och sätta sig i karantän. Polisens förundersökning utreder bland annat risken för nya smittkedjor och antalet insjuknade.
Fem motsvarande fall har i år registrerats i grannkommunerna Enontekis, Kolari och Muonio.
ANDRA LÄSER