Rosanna Fellmans nya litteraturpodd tar även upp ämnen som är svåra att prata om – ”Svenskfinland kryllar av nepotism”

De där jävla böckerna är författaren Rosanna Fellmans nya litteraturpodd som gästas av bland annat Kjell Westö och Stina Wollter. Ämnen som behandlas är kroppsaktivism och nepotism.

Författarbröderna Mårten och Kjell Westö gästar premiäravsnittet av Rosanna Fellmans podd De där jävla böckerna.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
20.09.2022 00:02 UPPDATERAD 20.09.2022 17:35
Fredagen den 23 september är det premiär för författaren Rosanna Fellmans nya litteraturpodd De där jävla böckerna.
– Jag får ofta höra att jag är ful i mun. Eftersom jag svär en del och inte kan skära bort min personlighet har den fått heta det, säger Rosanna Fellman.
Hon upplever att det i Svenskfinland saknas en podd där en författare talar med andra författare. I åtta avsnitt som släpps varannan fredag på Spotify och Itunes tar hon upp ämnen som barndom, kroppsaktivism och offentlighet som konstnär. Podden, där även andra språk än svenska kommer att talas, gästas av bland annat författarbröderna Kjell och Mårten Westö, bildkonstnären och författaren Stina Wollter, serbisk-isländska översättaren Ana Stanićevíć, poeten Martina Moliis-Mellberg och förläggaren Tapani Ritamäki.
– Det har varit viktigt för mig att gå utanför det finlandssvenska, och ha ett nordiskt fokus med intervjuer även med personer från Sverige och Island. Finlandssvenska lyssnare gynnas av ett lite bredare perspektiv.

Hemligt neopotismavsnitt

Gästerna är valda dels utifrån vad som är aktuellt, dels utifrån vem hon personligen tror sig ha kemi med. En förebild har varit Sveriges Radios podcast Snedtänkt med Kalle Lind.
– Jag strävar efter att inte bara tala om det jag själv är intresserad av. I stället fokuserar jag mer på vad gästen är intresserad av. Första avsnittet med bröderna Westö handlar därför mycket om historia. Det blev ett mycket lärorikt samtal.
Sista avsnittet, som ska handla om nepotism, är Fellman förtegen kring och gästen är tills vidare hemlig.
– Vi kan säga så här: Svenskfinland kryllar av nepotism och så även sista avsnittet. Det är ett extremt viktigt ämne. I Svenskfinland finns det vissa ämnen man inte talar om. Nepotism är ett av dem.
De där jävla böckerna stöds av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.