Google maps hjälper inte i beslutsångesten

Minna Nurmelins pjäs Kartta handlar om den vilsna nutidsmänniskan. Föreställningen är välspelad, men tankegodset är inte särskilt originellt.

Maria Kuusiluoma och Pirjo Määttä i Nationalteaterns Kartta.
22.11.2019 11:19 UPPDATERAD 22.11.2019 12:26

Kartta

Text och regi: Minna Nurmelin. Scenografi: Maiju Loukola. Kostym: Auli Turtiainen. Ljus: Aslak Sandström. Video: Ida Järvinen och Matias Koivuniemi. Ljud: Jani Peltola. Mask: Minttu Minkkinen. Mediekonstverk: Camilo Sanchez, Liisi Soroush och Alex van Giersbergen.
På scenen: Kreeta Salminen, Ilja Peltonen, Pirjo Määttä, Maria Kuusiluoma, Harri Nousiainen och Sari Puumalainen.
Premiär på Nationalteatern 20.11.
Dagens människa kan navigera längs gator med hjälp av karttjänsten Google maps, men i sitt eget liv är hon hopplöst vilse.
I Kartta, skriven och regisserad av Minna Nurmelin, möter vi sex borttappade samtidsmänniskor, klädda i kostymören Auli Turtiainens roligt sjuttiotalsfuturistiska overaller. De är nervösa, kan inte slappna av, rycker till vid minsta pipljud från sina smartklockor och är totalt handfallna inför varje beslut som ska fattas. När de besöker en ny stad missar de sevärdheterna eftersom de inte törs släppa surfplattans karta med blicken. Och att be en annan förbipasserande människa om hjälp vore otänkbart! När Kaarina, gruppens ledare, dör fördjupas deras kris och handfallenhet. Vem ska de nu rådfråga? Och hur ska de nu finna mening i vardagen – det var ju hon som skänkte allt det trista betydelse.

ANDRA LÄSER