Framgångsförhoppningar i Peking-OS 2022 vägde tungt då olympiska kommittén och UKM delade ut idrottarstöd

Framgångshoppen i vinter-OS i Peking 2022 fick klirr i kassan då både Finlands olympiska kommitté samt Undervisnings- och kulturministeriet delade ut sina understöd åt vintergrenarnas idrottare. Förväntningarna i Peking-OS är skyhöga – detsamma kan inte sägas om sommar-OS i Tokyo, enligt olympiska kommitténs toppidrottsenhet.

Iivo Niskanen är ett av Finlands guldhopp i OS i Peking 2022. Han fanns även på listan av idrottare som fick Undervisnings- och kulturministeriets idrottarstipendium på 20 000 euro.
29.05.2020 18:43 UPPDATERAD 29.05.2020 18:48
Finlands skrala framgångar i sommar-OS kommer att fortsätta i Tokyo. Åtminstone om man ska tro på Finlands olympiska kommittés prognos, som grundar sig på en detaljerad analys av finländarnas framgångar i internationella sammanhang.
Men i vinter-OS i Peking 2022 – där kommer de blåvita idrottarna att till och med överträffa förväntningarna och ta klart mer medaljer än vad prognosen låter förstå.
I Tokyo-OS, som flyttades till nästa år på grund av coronaviruset, tror olympiska kommittén att medaljsaldot kommer vara detsamma som i Rio: en medalj (prognosen är 0,95 medaljer). Framgångsförväntningarna ligger bland annat på Finlands förra OS-medaljör Mira Potkonens axlar. Potkonens brons i boxning var Finlands enda medalj från Rio 2016. Hon var också ensam finländare att ta VM-medalj i en OS-gren i fjol.

ANDRA LÄSER