Matintalo fick bekräftelse för grenbytet

Johanna Matintalo behöver inte mer fundera på om längdåkning är hennes gren eller inte. Matintalo, 20, skrällde i världscupen i Otepää genom att komma 12:a på 10 kilometer klassiskt.

Johanna Matintalo – före detta friidrottare, nu klar för skid-VM.
FNB-HBL
19.02.2017 16:52 UPPDATERAD 21.02.2017 10:20
– Hon var en verklig ljusglimt på damsidan, säger chefstränaren Reijo Jylhä.
Matintalo har en gång tidigare tävlat i världscupen. Då, i Ruka i november 2014, kom hon 70:a på samma sträcka som i Otepää.
Men på söndagen var bara en finländare före henne i resultatlistan, Krista Pärmäkoski.
– Jag väntade mig verkligen inte att min fart skulle vara så här bra jämfört med de övriga finländarna, säger Matintalo.
Det blöta föret och den tunga banan passade den lätta längdåkaren. Med sin placering säkrade hon också en plats i VM i Lahtis. Hon kommer att tävla på skiathlon, samma gren hon vann JVM-silver på för ett par veckor sedan.

Friidrottare

Matintalo höll tidigare också på med friidrott och vann FM-brons på 800 meter 2014. I fjol vilade hon ändå från friidrotten på grund av skador.
– Jag har tränat enbart längdåkning i ett år. Kul att det börjar märkas, säger Matintalo, som flyttat till Rovaniemi för bättre träningsförhållanden.
Hon tror också att en finländare har bättre möjligheter att klara sig internationellt som längdåkare än som löpare.
– Jag vill sträva efter att bli så bra som möjligt. Även om jag aldrig blir bäst i världen skulle det ändå gå att uppnå något i stafetterna. I löpning skulle jag vara ganska ensam, säger Matintalo.

ANDRA LÄSER