Dom: Biljettförsäljare i Esbobio förskingrade tiotusentals euro

Genom att fuska vid biljettförsäljningen förskingrade en kvinna åtminstone 58 000 euro från biografen i Hagalund innan hon blev fast. Nu har hon dömts till fängelse för förskingring.

Kvinnan bokförde att kunderna hade seriebiljett och lade i stället kontanterna de betalade med i egen ficka. I veckan dömde Västra Nylands tingsrätt henne för grov förskingring.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
10.09.2022 20:25
Kvinnan började jobba vid Ciné Tapiola i Hagalund 2011. I april 2018 sades hon upp.
Då hade en kund berättat för biografchefen om en systematisk märklighet varje gång kvinnan var på jobb. Kunden betalade kontant, men ändå stod det 0 euro på biobiljetten.
Det skulle det ändå göra bara om en kund använde seriebiljett eller fribiljett för att lösa ut den egentliga biobiljetten.
Chefen gjorde ett test några dagar senare, och det visade sig att det på 18 biljetter stod 0 euro även om kunderna hade betalat kontant.
I veckan föll domen i Västra Nylands tingsrätt. Enligt den gjorde sig kvinnan skyldig till grov förskingring och döms därför till villkorligt fängelse i ett år.
Under fyra år har hon enligt rätten förskingrat åtminstone 58 000 euro genom att uppge att kunderna haft seriebiljett och i stället satt kontanterna de betalat med i egen ficka.
Som bevisning i rätten användes tabeller och bokföring från biografen. Den visar bland annat att det under kvinnans arbetspass skulle ha betalats betydligt mindre med kontanter än under kollegers turer. I stället bokfördes mer seriebiljetter.
Kvinnan erkände i rätten bara att hon tagit 300 euro, de där hon togs på bar gärning. Stora kontantinsättningar på sitt bankkonto förklarade hon med att hon haft andra inkomstkällor. Rätten anser det ändå bevisat att hon satt sitt förfarande i system.
Kvinnan ska betala de 58 000 euro med ränta i skadestånd till Ciné Tapiola samt drygt 2 000 euro i lönekostnader som utredningsarbetet orsakat biografen och dessutom 15 500 euro i rättegångskostnader.

ANDRA LÄSER