Forskare: Sveriges viktigaste referensram är Sverige

Föredöme, banerförare, moralisk väktare och storebror. Kärt barn har många namn när grannlandet Sverige synas i sömmarna.

Svenskarna är vana vid att Sverige är ett modelland och därför känsliga för extern kritik, anser samhällsanalytiker Mikko Majander på tankesmedjan Magma.
16.09.2020 07:30
Lillebrors- och storebrorskomplexen överskuggar fortfarande relationerna mellan Finland och Sverige. Det anser samhällsanalytikern Mikko Majander på tankesmedjan Magma. Majander presenterade sin bok om relationerna mellan bägge länder på ett webbinarium på tisdagen.
– Svenskarna är vana vid att Sverige är ett modelland och är därför känsliga för extern kritik. Det märker vi framför allt nu under pandemin när omvärlden har kritiserat Sveriges coronastrategi, säger Mikko Majander.
Hans bok om relationerna mellan Finland och Sverige tar avstamp i historien. Majander analyserar bland annat Sveriges bristande vilja att hjälpa Finland militärt under vinter- och fortsättningskriget liksom Sveriges syn på Finlands relationer med Sovjetunionen under efterkrigstiden. De här erfarenheterna har lagt grunden för trauman, anser han.

ANDRA LÄSER