Sanna Marin har tröttnat – det är mänskligt, men kan stå henne dyrt

Det är som om Sanna Marin nästan öppet visar att hon är trött, att hon inte orkar vara den ledare som Finland ska ha. Men en sådan lyx har man inte i politiken. Speciellt inte som statsminister.

Sanna Marin är i blåsväder efter att ha glömt sin ena mobiltelefon hemma. Arkivbild.
06.12.2021 14:41 UPPDATERAD 07.12.2021 16:01
På lördag kväll festade Sanna Marin loss på en nattklubb i Helsingfors – enligt tidningen Seiska med en flaska Corona-öl i handen – medan hennes ministertelefon låg hemma. Regeringens säkerhetsavdelning försökte då förgäves meddela statsministern om att alla ministrar borde undvika närkontakter efter utrikesminister Pekka Haavistos coronasmitta.
Festen kan i slutändan bli politiskt dyr för Marin, speciellt när hennes pandemiledarskap redan har väckt kritik. Finländare har alltid velat ha en ledare som har respekt för statliga säkerhetsregler – och att lämna telefonen hemma är helt enkelt ett katastrofalt misstag.
Att en dubbelvaccinerad och symtomfri person rör sig bland människor efter att ha blivit utsatt för smitta är i sig inte så konstigt, det gör tusentals finländare varje dag. Om Pekka Haavisto hade varit en vanlig medborgare skulle han inte ens ha blivit testad, för han är vaccinerad och symtomfri. Enligt THL:s regler behöver symtomfria dubbelvaccinerade i regel inte heller vara i karantän, utan kan leva som vanligt – även om smittan skulle finnas i deras egen familj.

ANDRA LÄSER