Infantino är här för att stanna – så länge det är möjligt

Efter en månad av lyxhotell, sviter, influgen kaviar från Iran, privatjet, kamelsafarin och alla excesser man kan tänka sig tog Gianni Infantino till orda efter att han inte uttalat sig om något alls under VM. Och det var dynamit han levererade.

 Gianni Infantino ser sig fortsätta på sin post åtminstone fram till 2031.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.12.2022 17:02
Infantino börjar ha en stor statsmans manér. Hans presskonferens eller monolog var ursprungligen tänkt att börja klockan 11.30 men då Fifas ordförande väl tog till orda hade klockan hunnit bli 12.30.
Om förseningen sedan berodde på att Infantino spillt lite av det pocherade vaktelägget han åtnjutit till frukost på den välpressade skjortkragen eller om han hade varit upptagen med att gå igenom någon av shejkernas privata samling av armbandsur framgick inte men då han väl var på plats spillde han ingen tid med att förkunna sitt evangelium.
– VM i Qatar är det bästa någonsin.
Det har vi hört tidigare.
– Samhörigheten under detta VM har varit fantastisk. Och sportsligt har det varit fantastiskt. Vi har fått ett afrikanskt arabiskt land till semifinal.
Infantino berättade att Fifa kommer att göra en vinst på ungefär sju miljarder euro för den senaste perioden.
Däremot nämnde Infantino ingenting om den fond på 400 miljoner euro som diskuterats för att ersätta migrantarbetarna och deras familjer för deras umbäranden under den ohyggliga och i många fall dödliga vägen till VM. Däremot berättade Infantino att Fifa kommer att göra en vinst på ungefär sju miljarder euro för den senaste perioden.
Läs också: Den moraliska baksmällan gör sig påmind men den vanliga baksmällan kan bli mildare i öknen
Sen släppte herr Infantino den första bomben då han meddelade att han ämnar sitta kvar på tronen fram till 2031. Åtminstone. Enligt Fifas stadgor får en ordförande bara sitta tre mandatperioder men enligt Infantino är han fortfarande inne på sin första trots att han verkat sex år på posten.
Detta för att Infantino tillträdde 2016 då han ersatte Sepp Blatter mitt under mandatperioden. Och trots att Infantino omvaldes 2019 är han fortfarande förvissad om att det är hans första mandatperiod. I mars 2023, han har ingen motkandidat, väljs han därmed för en andra mandatperiod vilket möjliggör att han också kan och kommer, om han nu inte går och dör av vällust, ställa upp 2027 för omval vilket betyder att den slipade schweizitalienska juristen leder Fifa fram till 2031.
Eller åtminstone 2031. Stadgor går att ändra på och om han vill ha råd om det här med mandatperioder kan han ju ringa sin kompis Vladimir Putin och rådfråga den krigiske ryske presidenten som sannolikt kunde skriva en doktorsavhandling i just det ämnet.
Den andra bomben gällde en av Infantinos långvarigaste våta dagdrömmar, mardrömmar för klubbpampar världen över: VM för klubblag som från med och med 2025 ska spelas med 32 lag. Var, när och enligt vilket format klubblags-VM ska avgöras avslöjade Infantino inte men han är övertygad om att detta blir av.
Alarmerande nyheter för storklubbar runtom i världen, i synnerhet europeiska storklubbar som redan nu ligger på den yttersta gränsen vad det gäller matcher under en säsong.
Infantino är ingen vän av Champions League och vill via det här initiativet underminera Champions League ställning som världens ledande turnering för klubblag.
Förkunnandet var också en illa dold krigsförklaring mot samma toppklubbar. Toppklubbar som för inte så länge sedan försökte driva igenom en egen superliga. En superliga som i så fall hade skakat om både Uefa och Fifa. Uefa tog, med hjälp av Fifa, snabbt död på det upplägget men att det jäser under den välpolerade ytan är ingen hemlighet.
Infantinos utspel nu kommer att leda till enorma svallvågor om han faktiskt menar allvar med 32 lag i ett klubblags-VM. Det här stinker bojkott, strejk och maktkamp långa vägar.
Och Infantino verkar redo att ta den fighten. Fifa är starkare och rikare än någonsin. En sådan organisation, med alla förmåner positionen innebär, lämnar man inte frivilligt.

ANDRA LÄSER