Mats Nylund om Helsingfors beslut att slopa kött: "Det är vilseledande symbolpolitik"

SLC:s ordförande Mats Nylund säger att Helsingfors stad sänder ut vilseledande signaler med sitt beslut att säga adjö till servering av kött och komjölk.

Den tidigare riksdagsledamoten och nuvarande ordföranden för SLC Mats Nylund är kritisk till Helsingfors stads beslut om kött- och mjölkprodukter.
I tisdags tog Helsingfors stad beslutet att sluta servera kött och komjölk på sina tillställningar.
Beslutet har vållat stor debatt. Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds ordförande Mats Nylund tvekar inte att säga sitt i frågan.
– Var och en gör förstås som de vill, men att kalla detta beslut för en klimatgärning ställer jag mig mycket frågande till, säger Nylund då HBL ringer upp honom.
Enligt honom är beslutet ren och skär symbolpolitik. Nylund menar att den faktiska volymen kött och komjölk som lämnas bort i framtiden inte har någon nämnvärd påverkan på klimatet.
– Vi talar om väldigt små volymer. Beslutet rubbar inte den finländska marknaden över huvud taget. Men signalvärdet är stort.
Han tycker att Helsingfors borde föregå med bättre exempel.
– Jag tycker det är beklämmande att vår huvudstad väljer bort världens mest etiskt producerade kött- och mjölkprodukter, säger Nylund och hänvisar till finländska produkter.

Fokus på fel saker?

Han ser ett problem i att satsa för hårt på vegetabilier, eftersom det finländska klimatet innebär en kort odlingssäsong.
– Vår konkurrenskraft är starkare på mjölk- och köttmarknaden. Vårt djurskydd är bra och vår medicinering är låg.
Nylund tycker att Helsingfors borde fokusera mer på det som enligt honom är det största klimatproblemet.
– Vår största utmaning handlar om att minska förbränningen av fossila bränslen.

Ser du inget värde i att minska serveringen av kött med tanke på klimatpåverkan?

– När man sänder ut signaler är det viktigt att man vet vad man gör. Som jag sa så handlar det om väldigt små volymer. Helsingfors stad sänder ut en signal som är direkt vilseledande, säger Nylund.
Diskussionen kring ämnet fortsätter. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen sade på torsdagen till Iltalehti att kung Carl XVI Gustaf nog minsann ska serveras kött då han besöker Helsingfors, om kungen så vill.
ANDRA LÄSER