Sveriges betydelse ökar för Finland

En ny säkerhetspolitisk redogörelse skapas i ett krävande läge. Djungelns lag gynnar inte de små.

De nya jaktplanskandidaterna har provflugits i Finland. På bilden Eurofighter Typhoon.
23.02.2020 16:00 UPPDATERAD 23.02.2020 20:49
I början av varje valperiod brukar regeringen presentera en utrikes- och säkerhetspolitisk redogörelse. En ny är nu under arbete och det sker den här gången på en bredare bas än någonsin tidigare. Under vintern och våren ordnar Utrikesministeriet tillsammans med fem universitet runtom i Finland öppna paneldiskussioner kring aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska ämnen. De videoinspelas och kan ses på nätet.
Utrikes- och säkerhetspolitik upplevdes länge som något som endast de mest invigda skulle diskutera och ha en åsikt om och det var närmast tabu att ifrågasätta. Så är det lyckligtvis inte längre, ämnet har avdramatiserats utan att förlora sin stora vikt.
Trots att den politiska kartan i Finland har ritats om grundligt råder alltjämt stor konsensus kring utrikes- och säkerhetspolitiken. Men det innebär inte att den ska ligga fast och inte justeras. Det sker stora förändringar i såväl Finlands närområde som på ett internationellt plan. Det kräver ständiga analyser och avväganden om hur allting inverkar på vår säkerhet.

ANDRA LÄSER