Äkta råvaror och flexibilitet har tagit 3 Vänners Glass till toppen av glassberget

Du har säkert sett deras orangefärgade burkar i frysdisken i din närbutik. Men visste du att 3 Vänners Glass tillverkas i Helsingfors? Och att de använder 30 ton finländska hallon varje år? En av de tre vännerna berättar hemligheten bakom framgången för HBL.

3 Vänners Glass är Helsingforsföretaget som tillverkar Finlands populäraste hantverksglass. En liten glassmaskin värd 300 euro har blivit en hel fabrik i Stensböle.
Jonatan Sparv
22.07.2021 07:00
Ett tag funderade de på öl. Sedan tänkte de att godis skulle vara deras grej. Men till slut bestämde de tre vännerna Sauli Saarnisto, Heikki Huotari och Ilkka Wikholm sig för att satsa på glass.
– Alla älskar ju glass. Och säsongens första tar en tillbaka till barndomen, säger Sauli Saarnisto.
Det är han som tar emot oss på glassföretaget 3 Vänners Glass fabrik i Stensböle. På väggarna i kontoret ovanför själva fabriken hänger ett flertal målningar som företaget har fått av sina fans.
Där finns även ett exemplar av en barnbok där en av deras glassburkar figurerar.
– Det var verkligen en rolig överraskning. Då jag fick reda på att vi var med i en barnbok åkte jag direkt i väg till närmaste bokhandel och köpte flera stycken, säger Saarnisto.

Närproducerat i Helsingfors

Jämfört med resten av landet är Helsingfors arbetsmarknad och näringsliv tydligt präglade av service, handel, finans och förvaltning.
Men det finns fortfarande företag som tillverkar produkter riktade till konsumenter i Helsingfors.
Vill man unna sig något närproducerat i huvudstaden kan man besöka exempelvis bageriet Haagan Leipomo i Haga, Valios saftfabrik i Sockenbacka, bryggeriet Stadin Panimo och köttföretaget Lihatukku Veijo Votkin i Fiskehamnen.
Pauligs rosteri och packeri i Nordsjö, familjeföretaget Halva i Sockenbacka och glassföretaget 3 Vänners Glass som grundades 2012 och gör sina produkter i Stensböle är andra exempel.
Artikeln är en del av en artikelserie om lokalproducerade konsumentvaror i Helsingfors.
Sauli Saarnisto växte upp i Korsholm. Om somrarna kom en kvinna från Jakobstad och sålde glass på Vasa torg. Där och då föddes hans kärlek till glass.
– Jag var så lycklig då jag fick smaka på årets första glass, strax innan valborg. Hon hade körsbär, romrussin och mocka. Det var så gott. Det var starten på en perfekt sommar.
Några år efter att de tre vännerna börjat tillverka glass fick de sälja den i Stockmann i Helsingfors. En äldre herreman kom fram till ståndet, fick sig en skål med glass och smakade. Han slöt ögonen.
– Han sa att glassen förde honom tillbaka till barndomen. Han berättade att han var från Jakobstad. Då visste jag att vi hade hittat rätt smaker.
3 Vänners Glass har fått mängder teckningar skickade till sig av fans från Finland och Sverige. De allra bästa pryder väggarna i företagets kontor.

"Som ett äktenskap"

3 Vänner är inte bara ett namn. Sauli Saarnisto, Ilkka Wikholm och Heikki Huotari är kompisar på riktigt.
Saarnisto träffade Wikholm 1992. Då drev den sistnämnde företaget Panini i Björneborg och 1994 började Saarnisto jobba för honom.
Tio år senare kom duon i kontakt med Heikki Huotari i samband med att de sökte ett logistiksamarbete. 2006 anställde de honom som vd.
Sauli Saarnisto beskriver trions relation som väldigt vänskaplig.
– Det har nog aldrig varit ett typiskt anställningsförhållande. Vi är mer vänner som hjälper varandra.

Går det att driva ett företag och vara vänner på samma gång?

– Visst går det. Vår relation är lite som ett äktenskap. Heikkis fru sa en gång att jag är mera fru åt Heikki än vad hon är, eftersom han är här hela tiden.
De tre vännerna är väldigt olika. En rikedom, säger Saarnisto.
– Om vi tänker att vi tre skulle köra en bil tillsammans så är Ilkka den som gasar, jag sköter växellådan och Heikki bromsar. Alla behövs. Ibland går det lite fortare och då trycker Heikki på bromsen och jag växlar ner.
Sauli Saarnisto berättar att han, Ilkka Wikholm och Heikki Huotari funderade länge på designen för glassbägaren. Nu förknippas 3 Vänner Glass med den orangea färgen.
Saarnisto är ansvarig för produktutveckling. Men alla tre smakar förstås på glassen då de testar en ny smak. Och alla har sina egna preferenser.
Ilkka gillar syrlighet och Heikki tycker det ska vara sött. Sauli ligger någonstans mitt emellan, men lite mer åt det sura hållet.
– Då Heikki säger att det börjar var för surt så vet jag att det ska vara ännu lite surare, säger Sauli Saarnisto.

Besökte Bologna

Efter att de tre vännerna bestämt sig för att satsa på glass kände de att de behövde kunskap och inspiration.
– Vi experimenterade lite i början. Smakerna var bra, men glassen var för hård. Vi förstod att vi behövde lära oss hur man gör glass på riktigt.
Vad gjorde trion då? Åkte till Bologna på glasstillverkarkurs förstås.
– Jag googlade och upptäckte att det fanns ett glassuniversitet i Italien, berättar Sauli Saarnisto.
Sauli, Ilkka och Heikki skickade in sina ansökningar till universitetet i Bologna. Efter ett tag fick de svar och välkomnades.
– Vi lärde oss teori, hur man tillverkar glass och fick besöka olika kaféer för att se hur de dekorerar gelato.
Sauli berättar att de tre vännerna lärde sig en hel del under den dryga vecka de befann sig i Bologna. Men de insåg snabbt att de inte skulle lyckas tillverka gelato industriellt.
– Gelato ska helst ätas inom två dagar efter att den tillverkats, max fyra. Om man fryser ner gelato till minus 30, 35 grader så blir den sig aldrig lik igen.
Gänget ville ha den äkta smaken från gelaton utan att begränsas av tillvägagångssättet.
– Vi tillverkade och åt, tillverkade och åt. Och till slut fick vi grepp om det.
I de här stora kärlen blandas basingredienserna mjölk, grädde, socker och ägg till glassmet. Pasi Viitala tar en titt för att försäkra sig om att allt går enligt planerna.

30 000 kilogram hallon om året

3 Vänners Glass använder sig av riktiga råvaror för att smak- och färgsätta sin glass. Sauli Saarnisto berättar att de använder 30 000 kilogram finländska hallon om året.
Det skulle vara betydligt billigare för företaget att använda sig av bär från utlandet. Men det har aldrig varit ett alternativ, menar Saarnisto.

3 Vänners Glass

Skapades av Sauli Saarnisto, Heikki Huotari och Ilkka Wikholm 2012.
Började tillverka glass i en liten maskin värd 300 euro.
Sålde sin första burk med glass i februari 2013.
Hade tidigare en liten lokal i Gårdsbacka. År 2019 flyttade de till en större fabrik i Stensböle med cirka 50 anställda.
Glassen finns i 15 olika smaker för tillfället. En del kommer och går, andra består.
Lanserade pinnglass 2020. Finns i åtta olika smaker.
Tillverkar tusentals burkar och pinnar varje vecka.
Har prisbelönats på både nationell och internationell nivå.
Även slutprodukten, glassen, skiljer sig från konkurrenternas på en rad olika sätt. Alla glassar är glutenfria och de innehåller inga artificiella arom-, smak- eller färgämnen.
De råvaror som går att få i Finland – såsom bär, mjölk, grädde och ägg – köper de in från inhemska producenter.
En del råvaror, såsom exotiska frukter, lakritsrot och nötter, är företaget ändå tvungna att importera från utlandet.

Hur skiljer sig er produktion från konkurrenternas?

– Jag skulle säga att vi är mer flexibla. I och med att vår verksamhet inte är lika omfattande som några av de största aktörernas, är det lättare för oss att ändra och utveckla våra produkter snabbt, säger Sauli Saarnisto.

Tunga burkar

En bägare med glass från 3 Vänner är inte överdrivet stor, men den väger ändå en hel del. Detta eftersom bägaren är fylld med glass till hundra procent.
– Somliga tillverkare pumpar in luft i sina glassar. Det gör inte vi. Våra halvliters burkar väger 420 gram, medan burkar av andra tillverkare kan väga betydligt mindre, förklarar Saarnisto.
Glass måste innehålla en viss mängd råvaror för att få kallas glass. Att uppnå det kriteriet och fylla resten av paketet med luft kanske räcker för en del, men inte för 3 Vänners Glass.
– Många säger att de blir mätta direkt efter att de ätit vår glass. Det är väl kanske för att den inte innehåller någon luft.
Pasi Viitala är en av cirka 50 anställda vid 3 Vänners Glass fabrik. Här rör han om i såsen, som sedan blandas med glassmeten och ger glassen all smak.

Tillverkar vegansk glass

3 Vänners Glass sortiment innehåller även några helt veganska sorter, bland annat hallon och lakrits och choklad och nötkinuskisås. De hade dock inte stenkoll på vilka veganska smaker de skulle satsa på till en början.
Sauli Saarnisto berättar om när 3 Vänners Glass skulle lansera sin första veganska produkt och han tog kontakt med veganförbundet i Finland. Saarnisto skrattar åt hur han tänkte då.
– Jag föreslog glass med morotssmak. De såg på mig som om jag skulle ha tappat förståndet.
Men efter ett tag fick trion grepp om vegansk glass och i dag är de så gott som experter på det. I sin första veganska glass använde de miljömärkt kokosgrädde som bas. I dag använder de även cashewnötter och mandelmjölk.
– Utgångspunkten är att det ska smaka precis som så att säga vanlig glass. Man ska inte känna någon smak av basen.

"Hantverksglass"

Att utveckla nya smaker är något 3 Vänners Glass lägger mycket tid på. Och konsumenternas önskemål och åsikter tas alltid i beaktande. De kör sitt eget race och aktar sig för att kopiera konkurrenternas smaker.
Sauli Saarnisto ansvarar för produktutvecklingen vid 3 Vänners Glass.
En ny smak kan födas då Sauli Saarnisto smakar på någon fantastisk efterrätt eller någon ny godissort. Och smakerna kommer och går. Sortimentet ser annorlunda ut på sommaren än på vintern.

Vilken är er populäraste smak?

– Hallon och vitchoklad har varit en favorit ända sedan vi började, men även choklad och nötkinuskisås är väldigt populär.

Och din personliga favorit?

– Det beror på tillfället. Då jag vill ha något fräscht är det mandarin eller hallon som gäller. Men efter maten, kanske ett par gånger i månaden, sitter nog glassen med blåbär och kardemumma otroligt bra, säger Sauli Saarnisto.
Han tror att nyckeln till framgång är att företaget tog sig in på marknaden vid helt rätt tidpunkt. För tio år sedan fanns det inte hantverksglass på den finländska marknaden.
Förra året lanserade 3 Vänner pinnglass. En av favoritsmakerna är hallon & vitchoklad, som funnits med sedan början.
Lönsamhet och ekonomisk vinst var aldrig huvudmålet då de tre vännerna började tillverka egen glass.
– Vi vill skapa en produkt som vi är stolta över. Smaken är det viktigaste, säger Sauli Saarnisto.
Det är också det som motiverar trion att upprätthålla verksamheten.
– Vi hade kunnat expandera snabbare om vi hade använt oss av billigare råvaror, men det här är ju en mycket bättre story. Vi njuter av jobbet.

ANDRA LÄSER