Grankullabor oroliga över kontantuttag – stadens enda bankautomat försvann mystiskt

Då Grankullabon Riggert Förnäs skulle ta ut pengar möttes han av en överraskande syn: där stadens enda bankautomat brukade stå fanns nu bara en enkel fanerskiva spikad över väggen. HBL tog reda på vad som egentligen hänt.

Grankullaborna är oroliga att stadens enda bankautomat ska gå förlorad.
Minskningen av kontantautomater har lett till att Grankulla endast fått behålla en automat utanför Nordea i köpcentret Grani. Den närmaste ligger 3 kilometer bort i Knektbro. Så när Riggert Förnäs en dag vid Nordea utan förvarning möttes av en tom vägg i stället för bankautomat blev han förståeligt upprörd.
– När jag kom för att ta ut pengar fanns det enbart en fanerskiva spikad över väggen där bankautomaten brukade stå. Annars var det bara tomt, inga meddelanden, ingenting som förklarade vad som hänt, säger Förnäs.
Men det verkar som att det inte finns någon orsak att oroa sig över en framtid utan automat i Grankulla. Jyri Marviala, kundchef vid företaget Automatia som ansvarar över Otto-automaterna i Finland, ger en logisk förklaring till den mystiskt försvunna bankautomaten.
– Tyvärr tvingades vi avlägsna automaten på grund av en renovering. Vi hann inte i all hast ens informera om att en sådan här förändring skulle ske.
Marviala är ändå noga med att poängtera att bankautomaten inte är försvunnen för gott. En ersättande Otto-automat kommer att placeras vid ett nytt ställe i samma köpcentrum om några veckor. Trots att det exakta läget ännu är oklart kan Marviala berätta hur det nuvarande, preliminära förslaget ser ut.
– Just nu ser det ut som att framför biblioteket kunde vara en potentiell plats för den nya automaten, men vi får se hur det blir när vi fått utrett saken ordentligt.
ANDRA LÄSER