Handbollens EM-kval: Finland klart för följande kvalfas

De finländska handbollsherrarna har lärt sig att gå segrande ur kval på hemmaplan. I november tog laget sig vidare i VM-kvalet och på söndagen avancerade man i EM-kvalet tack vare en klar seger över Georgien.

De finländska spelarna hade orsak att fira efter att laget tagit sig vidare i EM-kvalet i handboll.
Då Finland och Georgien möttes i handbollens EM-kval i Vanda på söndagen var utgångsläget enkelt: Segraren avancerar till det fortsatta kvalet medan förloraren får slicka sina sår och ta nya tag i kommande kval.
I den första delmatchen i det tudelade kvalet hade lagen spelat 22–22 i Tblisi i onsdags. I november då lagen möttes i VM-kvalet i Vanda slutade matchen 29–29.
Trots de två jämna och oavgjorda matcherna är Georgien ett klart sämre lag än Finland. Till och med då det finländska laget saknar flera av sina nyckelspelare.
I söndagens match kunde Finland ha gjort processen kort med gästerna. 1–2 blev snabbt 6–2 och redan efter elva minuters spel var hemmalagets ledning uppe i fem mål.
Men georgierna var sega och vägrade vika ner sig. Några missade lägen, dåliga lösningar i anfallet och tappade markeringar i försvaret och plötsligt stod det 14–12 på tavlan med fem minuter till paus.
Sedan satte de finländska spelarna i ett ryck som kom att hålla sig resten av matchen.
18–12 i paus blev 21–13 nio minuter in i andra halvlek. Resten av matchen var en transportsträcka mot den finländska segern.
Slutsiffrorna skrevs 30–23 och sammanlagt 52–45 efter två matcher.

Henriksson imponerar

BK-46 unga niometersspelare Miska Henriksson var ett av de stora blåvita utropstecknen i matcherna mot Georgien. I bortamatchen stod han för fyra fullträffar och på hemmaplan visade han igen upp sitt fördomsfria spel.
Den högerhänta Henriksson hade den något otacksamma uppgiften som högernia men skötte den briljant. 21-åringen har en bra blick för spelet, är explosiv i sina tempoväxlingar och stark i närkamperna. I första halvlek i hemmamatchen stod han för inte mindre än fyra mål och fixade dessutom två sjumeterskast som klubbkamraten Sebastian Säkkinen förvaltade väl.
Med tanke på att det var Henrikssons femte och sjätte landskamp är insatsen minst sagt imponerande.
I BK-46 har Henriksson tuff konkurrens på nio meter då Nico Rönnberg, Jac Karlsson och Oscar Kihlstedt finns i laget. Men fortsätter Henriksson på samma sätt i klubblaget blir det en verklig kamp om spelplatserna under vårsäsongen.
Det finländska avgörandet kom på bred front då storskytten Max Granlund hade svårt att komma in i matchen. Roni Syrjälä och Sebastian Säkkinen var lagets bästa målskyttar.
Trots att Granlunds tunga skytte saknades och bland andra Benjamin Helander, Nico Rönnberg och Gusten Montonen inte var med kunde Finland ta en rätt komfortabel seger över Georgien och ta sig vidare till den följande kvalfasen.
Dickenmålvakten Mikael Mäkelä var nyckeln till seger i dubbelmötet med Georgien. I bortamatchen var han säkerheten själv medan han på hemmaplan plockade fram det verkliga storspelet och stundtals stod för makalösa räddningar.

EM-kval

Finlands målskyttar: Linus Lindberg 3, Miska Henriksson 4, Viktor Grönmark 1, Richard Sundberg 1, Roni Syrjälä 7, Robin Granlund 3, Max Granlund 2, Sebastian Säkkinen 7, Oliver Nordlund 2.
Finland vidare med sammanlagt 52–45.

ANDRA LÄSER