Krönika: När kungen firar får prins Daniel stiga åt sidan

Kung Carl XVI Gustaf jubilerar sina femtio år på tronen i höst och då ska allt ljus lysa på honom. Att svärsonen prins Daniel fyller 50 samma dag får inte förstöra festen.

KrönikaAnnika Hällstenkultur@hbl.fi
24.03.2023 07:00
Den 15 september 1973 avled kung Gustaf VI Adolf på sjukhus i Helsingborg. Kronprins Carl Gustaf, 27 år och känd som en festprisse med förkärlek för snabba bilar, blev Sveriges nye kung. Samma dag föddes hans kommande svärson, Daniel Westling, på ett sjukhus i Örebro.
Rollen som lillebror under uppväxten förenar dem men premisserna var olika. Kungens stackars föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, var hårt pressade att producera en manlig tronföljare efter fyra prinsessor. Prins Daniels föräldrar, Ewa och Olle Westling, hade inget sådant krav att leva upp till.

Prins Daniel, innan bröllopet känd som Daniel Westling, gav upp sitt liv som ägare till ett privat gym och personlig tränare när han gifte sig med kronprinsessan. I likhet med andra prinsgemåler har han fått finna sig i att i offentligheten alltid komma på andra plats, i förhållande till hustrun.

ANDRA LÄSER