Dyrare att skicka i väg årets julkort – nu dags att börja förbereda paketen till utlandet

Posten har höjt priset på julfrimärken i år. Det är ändå fortsättningsvis möjligt att posta kort och brev med frimärken som köpts innan prishöjningen.

Julkorten bör postas senast den 14 december om man vill använda sig av de förmånligare julfrimärkena.
03.11.2021 21:53 UPPDATERAD 03.11.2021 21:54
Julsäsongen närmar sig och det börjar vara dags att skicka i väg julhälsningarna till utlandet.
Julhälsningar som postas inom Finlands gränser är det ännu ingen brådska med. De ska postas senast den 14 december.
Däremot bör man vara förberedd på en högre slutsumma för julkorten inrikes detta år. Posten har höjt priset på det så kallade julfrimärket från 1,20 euro till 1,30 euro styck.
Julkort som postas efter den 14 december kan också hinna fram i tid, men de kan inte förses med de förmånligare julfrimärkena. Priset för ett normalt frimärke är 1,85 euro.
Tidigare års julfrimärken kan användas även i år trots prishöjningen.

Julhälsningar till utlandet

Vill man vara på den säkra sidan att julhälsningarna till utlandet hinner fram i tid är det ändå skäl att skicka i väg dem i god tid innan jul.
Coronapandemin kan fortfarande enligt posten leda till förseningar på grund av avvikande rutter och begränsad transportkapacitet. Trots det har situationen förbättrats märkbart jämfört med i fjol.
För tillfället är transportförbindelserna avbrutna till endast 20 länder världen över, bland dem Bhutan, Ecuador, Frankrikes södra och arktiska områden, Laos och Syrien.
Paket och brev med Economy-märken som ska till länder utanför Europa bör postas senast den 24 november för att hinna fram i tid till jul. Om paketen ska till länder inom Europa bör de postas senast 1 december.
Paket och brev försedda med Economy-märken som ska till ett nordiskt land bör postas senast den 7 december, med undantag för Danmark. Sista dagen att skicka i väg julhälsningar till Danmark är redan den 30 november. Om paketen och breven ska till ett baltiskt land bör de postas senaste den 9 december.
Om paketen och breven förses med Priority-märken kan de postas aningen senare.
Datumen kan ännu ändras då flygtidtabeller specificeras.

ANDRA LÄSER