Brittisk serieforskare ständigt på jakt efter nya Tove Jansson-fynd

Även om Tove Jansson själv helst ville profilera sig som bildkonstnär är britten Paul Gravett en stor beundrare av henne som illustratör. Han har precis gett ut en bok i ämnet och besöker nu Helsingfors för att medverka i Lilla Teaterns evenemang Sidor av Tove.

Brittiska författaren, kuratorn och publicisten Paul Gravett är expert på serier och har i höst utkommit med en bok som fokuserar på Tove Jansson som illustratör.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
19.11.2022 05:02
Trots att Tove Janssons Muminserier ursprungligen tecknades för den brittiska dagstidningen Evening News var de i stort sett bortglömda utanför Skandinavien från 1970-talet till början av 2000-talet. Detta enligt brittiska författaren, kuratorn och publicisten Paul Gravett, som jobbat inom seriebranschen sedan 1980-talet och i höst utkommit med en bok som fokuserar på Tove Jansson som illustratör.
– Visst kände jag till Tove Jansson redan tidigare, men då jag upptäckte att hon tecknat serier drogs jag på allvar in i hennes värld. 
På engelska fanns Tove Janssons Muminserier tillgängliga endast i en bok utgiven 1957. I början av 2000-talet fick Gravett tag på den och medverkade därmed till att intresset för serierna flammade upp på nytt. 
– Serier försvinner lätt om de inte kommer ut i bokform. Man kan ju inte hålla på och klippa dem ur tidningar, eller mja, det var ju nog vad jag själv gjorde med Snobben, klistrade in seriestripparna i klippböcker, säger Gravett med ett leende.

Letar efter rätt stig

Muminseriens originalstrippar finns tyvärr inte bevarade, med några få undantag som Paul Gravett och andra muminologer grävt fram ur arkiven. Han nämner speciellt hur finländaren Juhani Tolvanen av Tove Jansson själv kom över en seriestripp i original, som föll bort ur den allra första Muminserien.
– ”Sparas till senare” har Tove antecknat under den, men hon fick tydligen aldrig användning för den. Det är en stripp där Mumintrollet samtalar med Sniff, och Mumintrollet säger ”Tror du fortfarande vi har sinne för affärer?”. Sniff svarar: ”Var inte dum, vi kommer att bli ofantligt rika då vi hittar rätt plats för min begåvning”. Låter det inte lite som om Tove talar till sig själv och letar efter den rätta stigen för sitt geniala konstnärsskap? Just då tecknade hon serier på heltid, men var inte säker på om det var hennes rätta väg.
Gravetts bok tar också upp andra aspekter av Tove Jansson som illustratör, allt från politiska karikatyrteckningar till illustrationer och pärmbilder hon gjorde för andra författares böcker. Boken utges på svenska i vår av Förlaget M.

Paul Gravett besöker Helsingfors för att tala vid Lilla Teaterns evenemang Sidor av Tove lördag 19.11. kl. 13–16. Seriereplikerna är översatta från engelska av artikelskribenten.

ANDRA LÄSER