Ledare: Hur tänker idrottspampar - inte alls?

Det är skandalöst att Internationella olympiska kommittén öppnar för möjligheten att idrottare från Ryssland kunde välkomnas till de internationella arenorna igen, bland annat till OS i Paris nästa år. Raden av idrottsledare som bevisar sin brist på omdöme bara växer.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
01.02.2023 10:01 UPPDATERAD 01.02.2023 15:07
Internationella olympiska kommittén kom förra veckan med ett chockerande besked. Enligt IOK kunde idrottare från Ryssland och Belarus få delta i OS i Paris nästa år om vissa krav uppfylls. De skulle delta som ”neutrala idrottsmän” och inte representera sina länder. Idrottsmän som har stött kriget i Ukraina skulle inte få tävla. Hur man nu kan bevisa eller motbevisa det.
I ett utlåtande från IOK:s styrelse heter det att olika parter har hörts – alla drygt 200 medlemmar i IOK, idrottskommissionen och internationella grenförbund. IOK låter förstå att en majoritet av alla dessa anser att det skulle vara dags att inom vissa ramar ge ryska och belarusiska idrottare tillåtelse att återvända till de internationella arenorna.

Det är beklämmande
om det verkligen förhåller sig så. Kan hela den internationella idrottsvärlden styras av en så rutten samling ledare? Var finns solidariteten, var finns rättvisesynen, var finns förnuftet?

ANDRA LÄSER