Hur snabbt skulle man märka en spionballong i Finland? Fem frågor till professor Jarno Limnéll

När Kina sänder en spionballong till USA så kan något helt annat vara i görningen, som är större. Det säger cybersäkerhetsexperten Jarno Limnéll.

Professor Jarno Limnéll bedömer att det primära målet knappast har varit spionage. Däremot kan Kina ha velat skapa förvirring eller testa hur USA reagerar politiskt och militärt, tror han. Bilden till höger togs av den amerikanska hobbyfotografen Chase Doak när ballongen syntes ovanför Montana den 1 februari.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
07.02.2023 05:00 UPPDATERAD 07.02.2023 07:00
USA sköt i lördags ner en kinesisk luftballong som misstänks ha samlat in underrättelseinformation ovanför USA. Kina har tillbakavisat anklagelserna och hävdar att luftballongen var på ett forskningsuppdrag och hade drivit fel med vinden. Sedan dess har fler liknande luftballonger upptäckts på andra håll.
Hur exceptionellt är det med spionballonger? HBL frågar Jarno Limnéll, arbetslivsprofessor i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet.
– Luftballonger har använts genom historien för underrättelseverksamhet, spionage och för att fälla bomber. Till exempel i andra världskriget och senare under kalla kriget. Men efter det har teknologin utvecklats på högre höjder, genom satelliter och deras tekniska egenskaper.

ANDRA LÄSER