Skotska sångaren Nina Nesbitt har rötter i Svenskfinland: ”Jag vill besöka Hangö och göra en spelning där”

Den skotska sångaren och låtskrivaren Nina Nesbitt känner varmt för det svenska språket på det nya albumet med titeln Älskar. Och hon har också rötter i Svenskfinland.

– Min släkt kommer från Hangö och jag har som mål att besöka staden och göra en spelning där, säger Nesbitt.

Nina Nesbitt tycker om att skriva och komponera stämningsfulla låtar.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
04.10.2022 18:48
– Det känns mycket bra att äntligen få ut albumet efter så många förseningar på grund av pandemin, en stor börda är borta, säger Nina Nesbitt när vi når henne i hemmastudion norr om London.
Nina Nesbitt är aktuell med sitt tredje album som har den svenskspråkiga titeln Älskar. Någon låt på svenska finns inte på albumet. Men för Nina med en mamma från Sverige och en pappa från Skottland representerar ordet ”älskar” det finaste i svenska språket.
– Jag växte upp med att ofta höra uttrycket ”Jag älskar dig” och albumets tema tangerar mycket kärlek i alla dess former. Jag har vistats ofta i Sverige och min mamma kommer från Märsta. Jag är ändå född och uppvuxen i Skottland så min identitet är nog starkt skotsk. Det var inte fråga om en svensk uppväxt för mig, trots att jag vistades mycket där som barn och många av mina släktingar bor där. Men jag känner mig väldigt hemma i Sverige.

Nina Nesbitt

Nina Nesbitt använder också ibland namnet Nina Nesbitt Lindberg efter sin mamma.
Nina Nesbitt är född 1994. Hon debuterade med ep:n The Apple Tree 2012, som spelades flitigt på BBC:s kanaler.
2013 spelade hon in en version av Fleetwood Mac's Don't Stop som användes i en reklamfilm för en brittisk varuhuskedja.
Hon har också en bakgrund som gymnast och har representerat Skottland i internationella tävlingar.
Nina Nesbitt har sällskapat med Ed Sheeran och hon medverkade på videon till hans låt Drunk.
Aktuell med albumet Älskar. Nina Nesbitt uppträder på Nalen i Stockholm den 26 november.
Nina Nesbitt berättar att hennes svenska ändå är begränsad.
– Jag har försökt lära mig svenska genom Duolingo-programmet och när jag pratar svenska låter det lite som en robot. Men jag är ändå glad över att jag förstår så mycket att jag vet vad min mamma säger.
Nina Nesbitt avslöjar att hon har rötter i Hangö.
– Jag vet att det svenska språket är viktigt i Finland och min släkt härstammar från Hangö. Jag har aldrig besökt Hangö, men skulle gärna göra det. Har hört så mycket fint om Hangö – om de gamla fina trähusen vid havet. Hangö finns definitivt på listan över ställen jag vill besöka och vem vet om jag en dag gör en spelning där. Min pojkvän hyllar Finland.
Nina Nesbitt hoppas kunna göra en spelning i Finland så snabbt som möjligt och gärna i Hangö.
Låtarna på Älskar bygger mycket på Nesbitts egna erfarenheter och på händelser hon upplevt. Hon beskriver sina texter som uppriktiga.
– När jag fyllde 25 var det en slags milstolpe i mitt liv. Jag kände mig vuxen då och det har påverkat mina texter som kan handla om allt från personliga kärleksförhållanden till möten med vänner. Det har varit målet med den här skivan. Som låtskrivare har jag influerats av namn som Alanis Morissette och Dolly Parton. Det är artister som berättar egna, personliga historier genom sin musik.
Utöver sin egen karriär är Nesbitt också upptagen med att skriva låtar för andra artister och medverka som gäst på album och konserter.
– Jag har på gång projekt som jag ännu inte kan avslöja, men det är mycket givande att utbyta idéer och vara aktiv med andra artister. Som artist och låtskrivare kan man inte låsa sig vid sina egna produktioner. Det är också lärorikt. Jag har inga kriterier för samarbete eftersom jag är en allätare. Bra musik ska vara gränsöverskridande, säger Nesbitt.
Nina Nesbitt planerar att ge ut nytt material efter årsskiftet.

ANDRA LÄSER