Kaniner har studs i benen

Den lilla grenen kaninhoppning ger kaniner och deras ägare en möjlighet att ta sig an utmaningar tillsammans. Under tävlingarna behöver kaninen tålamod och människans uppmuntrande ord.

<b>FELFRI PRESTATION. </b>Kaninen Tikru och ägaren Anna Björkskog tävlade på den mellansvåra banan i kaninhoppningstävlingen i Halikko. Tikru tog sig över alla tio hinder och klarade banan utan ett enda felpoäng.
Hoppsan! Kaninen Rydi lyckas inte riktigt få tillräckligt höjd i sitt skutt och bakbenen fäller en tunn pinne från ställningen. Det blir ett felpoäng i protokollet men Rydi tar motgången med ro. Det finns ännu många hinder kvar att hoppa över.
Två och ett halvt år gamla Rydi är regerande finsk mästare i kaninhoppning, en idrottsgren där kaniner tävlar i att ta sig över olika hinder utan att samla på sig felpoäng. I kaninhoppning finns det fyra officiella grenar: rak bana, krokig bana, höjdhopp och längdhopp. I fjol vann Rydi mästerskapet på rak bana och blev tredje på den krokiga varianten.
– Rydi är jättesnabb och energisk men också ganska hafsig av sig. Så här inomhus tappar han snabbt tålamodet, berättar kaninens ägare Karoliina Similä med ett leende.
<b>STORDRIFT</b>. I Halikko deltog Karoliina Similä i tre olika klasser med sammanlagt fem kaniner.
Similä är vice ordförande och tävlingsansvarig i föreningen Finlands kaninhoppare, och denna lördag har hon kommit till Halikko i Egentliga Finland för att vara med och ordna en liten lokal tävling i kaninhoppning. Eftersom det är regnigt väder ordnas tävlingen inomhus, i den lokala ungdomsföreningen. Tävlingsformen är rak bana men på grund av utrymmesbrist har arrangörerna varit tvungna att göra banan oval.
Utöver Similä och Rydi deltar fem människor och sexton kaniner i dagens tävling. Similä har anmält sammanlagt fem kaniner till tävlingens olika klasser.

Får vara tillsammans

Rydi deltar i tävlingens högsta klass tillsammans med fyra andra kaniner. Nivån heter elit och hindren är 50 centimeter höga. En åt gången tar kaninerna sig an banan medan ägarna går bredvid och uppmuntrar dem.
– Det här är en härlig hobby eftersom man bara behöver kaninen och människan. Man får vara tillsammans, säger Similä.
12-åriga Saara Kivikari som står bredvid banan och följer med tävlingen är inne på samma linje.
– Det bästa är att man får göra saker tillsammans. I den här grenen får både djuret och ägaren aktivera sig.
Kivikari berättar att hon äger två kaniner och hoppas kunna göra kaninhoppning till en hobby. Hon och hennes åtta månader gamla kanin Carlos har kommit till Halikko för att delta i tävlingens nybörjarserie. Det blir deras första tävling någonsin.

Liten gren i Finland

Stämningen på ungdomsgården är avslappnad och familjär. Henna Vihersaari, ordförande för Finlands kaninhoppare, är domare och meddelar snällt när en kanin får ett felpoäng. Det får nästan alla.
Alla får försöka två gånger, men kaninen Milan är den enda som klarar elitbanan utan att fälla ett enda hinder. Milan, kolugn i segerns stund, får en rosett som pris och blir buren tillbaka till sin bur. Rydi blir tvåa i tävlingen och en liten svart kanin vid namn Jedi trea. Jedi är egentligen specialist på höjdhopp, där han innehar det finska rekordet på 95 centimeter.
Henna Vihersaari berättar att kaninernas träning i mångt och mycket liknar tävlingssituationen.
– Man kan till exempel sätta två eller tre hinder efter varandra och låta kaninen bekanta sig med dem i fred. Kaninerna är ofta ganska ivriga djur och ibland hoppar de bara utan vidare över hindren. Vissa brukar locka sina kaniner till exempel med någon godbit.
Enligt Vihersaari är kaninhoppning fortfarande en liten gren i Finland. Finlands kaninhoppare har ungefär 80 medlemmar och verksamheten är i huvudsak koncentrerad till landets södra delar. Också i Norra Österbotten och på Åland finns det en del entusiaster.

Lyckad debut

Efter cirka två timmar av mer eller mindre ivrigt skuttande börjar tävlingsdagen så småningom lida mot sitt slut. Kvar är endast den lätta banan för nybörjare, Saara Kivikaris tävlingsdebut. Kaninen Carlos verkar motvillig och försöker vid några tillfällen springa åt fel håll men Kivikari plockar honom i famnen och viskar lugnande i hans öra.
<b>KANINFANTAST.</b> Karoliina Similä, vice ordförande för föreningen Finlands Kaninhoppare, har ofta många kaniner med sig på tävlingarna.
På första varvet får Carlos en felpoäng men Kivikari är optimistisk inför fortsättningen.
– Det var ganska nervöst men kanske andra varvet går bättre, kommenterar hon och syftar på både ägare och kanin.
Mycket riktigt. På andra varvet har Carlos fortfarande svårt att hålla kursen rak men tillsammans tar han och Kivikari sig genom banan utan en enda felpoäng.
Den felfria prestationen räcker till första plats, vilket innebär att Carlos tävlingskarriär börjar med en seger. Han firar bedriften med en intensiv tystnad i Kivikaris mjuka famn.

Kaninhoppning

I kaninhoppning tävlar kaniner i att ta sig igenom en hinderbana med så få felpoäng som möjligt. Kaninen har alltid en sele på sig och en människa som går bredvid den under prestationen.
Fyra officiella grenar finns det i kaninhoppning: rak bana, krokig bana, höjdhopp och längdhopp. På rak och krokig bana finns det i Finland fyra olika klasser, från lätt till elit.
Föreningen Finlands kaninhoppare grundades 2004. Kaninhoppningen föddes i Sverige på 1970-talet, och till Finland kom den på 1990-talet.
Finlands kaninhoppare har cirka 80 medlemmar, men i Sverige är grenen betydligt större. Sveriges kaninhoppares riksförbund har ungefär 700 medlemmar.
Finska rekordet i höjdhopp är 95 centimeter och världsrekordet 105 centimeter. I längdhopp är det finska rekordet 290 centimeter och världsrekordet 300 centimeter.
ANDRA LÄSER