Spaniens historiska kross – 7–0 mot Costa Rica

Qatar-VM:s hittills största seger är ett faktum. Ett ungt Spanien har fått en drömstart i fotbolls-VM. Costa Rica krossades fullständigt med 7–0.

Marco Asensio (mitten) skrev in sig i målprotokollet mot Costa Rica.
TT
23.11.2022 21:13
Det var aldrig något snack om saken.
Spanien dominerade fullständigt och redan efter tio minuter tog man ledningen.
Mittfältaren Gavi hittade fram till Dani Olmo som som snyggt chippade in 1–0. Minuter senare kom 2–0 genom Marco Asensio och strax därefter fullbordade Spanien överkörningen när Ferran Torres kyligt rullade in 3–0 från straffpunkten.
3–0 efter 30 minuter.
Spanien, med mittfältstalangerna Gavi, 18, och Pedri, 19, fortsatte dominera och i den 54:e matchminuten blev Ferran Torres tvåmålsskytt när han satte 4–0. Därefter rann resultatet i väg och matchen slutade med hela 7–0.
– Det var ett unikt ögonblick. Det var väldigt speciellt för mig men det viktigaste var att laget vann, säger målskytten Dani Olmo efter matchen.
Resultatet innebar att Spanien tog Qatar-VM:s hittills största seger. Samtidigt blev Gavi en av de yngsta någonsin att göra mål i ett fotbolls-VM för herrar. Fotbollsikonen Pelé är fortfarande yngst att ha gjort mål i ett VM. Pelé var blott 17 år och 249 dagar gammal när han nätade mot Sverige 1958, enligt statistiksajten OptaJoe.
Spaniens 7–0-kross är nationens största seger i herr-VM:s historia. Däremot är det inte den största segern någonsin i mästerskapet.
1982 besegrade Ungern El Salvador med 10–1. 1974 besegrade forna Jugoslavien Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) med 9–0 och 1954 tog Ungern ännu en storseger i VM. Den gången besegrades Sydkorea med 9–0.

ANDRA LÄSER