Lästips till Monica Ålgars och andra

En mamma kan vara ömsom lycksalig, ömsom rasande, fylld av kraft eller helt utmattad, uppmärksam på sina barn eller egocentrisk – känslor växlar, vardagen växlar. I grunden finns ändå den starka lusten och beredskapen att uppleva det här, att lära sig det som närheten till barnen lär en om dem, om världen, om en själv.

Plock & fyndPia Ingström
27.10.2019 07:00 UPPDATERAD 27.10.2019 07:07
Bästa Monica Ålgars!
I din kolumn i torsdags (HBL 24.10) efterlyste du (din kolumnistpersona) med rätta fler berättelser om föräldraskap – ljusa, som komplement till alla mörka om förlorad sömn och frihet, om kraschade karriärer och äktenskap. "Snälla, berätta nånting som är fint och bra med att ha barn", skrev du.
”Trots att vi globalt sett har väldigt goda möjligheter att kombinera föräldraskap och arbete så upplevs det inte på det sättet (...) Vi har brandat och sålt det här systemet väldigt dåligt till den yngre generationen,” sade Anna Rotkirch, forskningsprofessor vid Befolkningsförbundet, för en tid sen i en intervju för Yle. Visst lever vi i en tid av osäkerhet, globalt och lokalt, med allt från klimatkris till osäkra utsikter på en föränderlig arbetsmarknad. ”Men de negativa följderna av föräldraskapet har inte förvärrats. (...) Däremot har de negativa bilderna av föräldraskapet ökat.”

ANDRA LÄSER