Olje-vd chef för FN:s nästa klimatmöte som hålls i Dubai

Förenade arabemiraten har utsett chefen för landets statliga oljebolag att leda FN:s nästa klimatmöte. Beslutet möttes direkt av omfattande kritik.

Sultan Ahmed al-Jaber, vd för det statliga oljebolaget Abu Dhabi National Oil Combany, ska leda klimatmötet i Dubai. Arkivbild.
12.01.2023 13:56
Sultan Ahmed al-Jaber, vd för Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), blir den första vd:n att leda ett FN-arrangerat klimatmöte, enligt landets nyhetsbyrå WAM.
"Vi kommer att föra in ett pragmatiskt, realistiskt och lösningsorienterat perspektiv som kommer att innebära omdanande framsteg för klimatet och för en ekonomisk tillväxt med låga koldioxidutsläpp", säger Ahmed al-Jaber i en första kommentar.
Flera miljö- och klimatorganisationer var snabba med att reagera på beskedet. De varnar för att en representant från oljeindustrin riskerar att bromsa kampen mot den globala uppvärmningen.
Utnämningen av Jaber innebär "en oerhörd intressekonflikt", kommenterade bland andra Harjeet Singh på Climate Action Network International.
Senaste klimatmötet, COP27, hölls i Egypten och i år hålls mötet alltså i Dubai i Förenade arabemiraten i november-december.

Fakta | Klimatmötet i Egypten

På Klimatmötet i Egypten enades man bland annat om:
Att etablera en fond för skador och förluster där fattigare länder som faller offer för det extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras.
Att "försöka" hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och helst 1,5 grader.
Att "fasa ner" snarare än att "fasa ut" kol.
Källa: TT

ANDRA LÄSER