Forskare: Kan vara en politisk signal

Att två ryska beväpnade jaktplan tar sig in i finskt luftrum bara några timmar efter att Finlands president har diskuterat med Vladimir Putin om krigen i Syrien och Ukraina och strax innan Finland ska skriva under en avsiktsförklaring om försvarssamarbete med USA, kan vara ett sammanträffande, eller så inte.

07.10.2016 10:36 UPPDATERAD 07.10.2016 20:23
Att det kan råka sig: På torsdagen publicerar presidentens kansli ett pressmeddelande om att Sauli Niinistö har ringt upp sin ryska kollega Vladimir Putin. Enligt pressmeddelandet har Niinistö delgett Putin "sin djupa oro över krisen i Syrien och i synnerhet över det mänskliga lidandet och dödandet av oskyldiga civila i Aleppo. President Niinistö konstaterade att Ryssland har en avgörande roll i ansträngningarna att få ett slut på katastrofen."
Presidenterna diskuterade också "situationen i Ukraina och nödvändigheten av att man går vidare med verkställandet av Minskavtalet." Och när det gäller flygsäkerheten i Östersjöområdet "konstaterade man att Ryssland och Nato fortsätter att diskutera frågan."
Det dröjer inte mer än ett par timmar efter att texten kablas ut som det första ryska SU-27-stridsplanet, bestyckat med robotar avsedda att förstöra andra flygplan, flyger in på finskt luftrum söder om Borgå. Och lite senare efter mörkrets intrång vid halvtiotiden på kvällen dyker nästa oinbjudna SU-27:a upp.
Samma dag har USA:s vice försvarsminister Robert Work anlänt till Finland för ett tvådagars besök under vilket Finland och USA för bilaterala försvarspolitiska förhandlingar som kulminerar i att länderna i dag undertecknar en avsiktsförklaring om bilateralt försvarssamarbete.
På plats i Helsingfors finns också kanslichefer och vice försvarsministrar från de övriga nordiska och baltiska länderna som diskuterar säkerheten i norra Europa och regionalt och transatlantiskt försvarssamarbete.
Samtidigt meddelar Rysslands försvarsministerium om en stor luftstridsövning i Kaliningradområdet. I övningen deltar plan av samma typ som misstänks ha flugit söder om Borgå, det vill säga SU-27:or. Andra flygplan i övningen är SU-24 och MIG-29.

Pentti Forsström, överstelöjtnant och forskare vid Försvarshögskolan, hur ser du på att händelserna sammanfaller?

– Jag tänker inte måla fan på väggen och ser inte nödvändigtvis att man kan dra likhetstecken mellan saker och ting, men jag kan heller inte säga att det inte finns ett samband.
Forsström utesluter inte att det kan handla om en politisk signal från Rysslands sida med tanke på vad som sker i världen och Europa.
– Ryssland har på senaste tiden blivit känd för att ha en snabb reaktionsförmåga, säger Forsström som uttalar sig på ett generellt plan eftersom det handlar om ett ouppklarat fall som Gränsbevakningens för tillfället undersöker.

ANDRA LÄSER