Hemgjort och hållbart: Baka julens godaste klappar själv

Konfektaskar, hyacinter och glöggflaskor i all ära, men allra roligast är det förstås att överräcka en julgåva som man själv har knåpat ihop. En ätbar julklapp är ofta också ett hållbart val och samlar sällan damm på hyllan efter jul.

22.12.2021 10:30
Här har Marthaförbundet sammanställt recept på läckra julgåvor som du kan göra själv och paketera i vackra paket. Slå in i prassligt papper eller lägg i en loppisfyndad glasskål!
Ett kul tillägg är att också sticka ner receptet i paketet, ifall mottagaren blir riktigt förtjust och i bästa fall vill ha mera! Glöm inte att skriva på vad julklapparna innehåller. En innehållsförteckning kan göras på ett vackert julkort.

Marthas julbiskvier

Marthas biskvier är glutenfria bara man väljer sådana pepparkakor till fyllningen.
Bottnen
140 g mandelmassa
5 msk strösocker
1 äggvita
Smörkräm alternativ 1: Lingon & vitchoklad
150 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
1 äggula
½ dl lingon
100 g finhackad vitchoklad
cirka 200 g mörk choklad
Smörkräm alternativ 2: Pepparkaka
150 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
1 äggula
½ dl krossade glutenfria pepparkakor
1 msk pepparkakskrydda
cirka 200 g mörk choklad
Bottnen:
Riv mandelmassan fint och blanda med socker. Vispa äggvitan fluffigt. Blanda ihop äggvitan och den rivna mandelmassan med sockret.
Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut biskvibottnar i önskad storlek. Tänk på att forma bottnarna lite som en skål.
Grädda i 180 grader i 8–10 minuter tills bottnarna fått lite färg.
Smörkräm: Välj alternativ 1 eller alternativ 2.
Vispa samman smör, florsocker och äggula till en jämn smet.
Tillsätt därefter smaksättning.
Låt smörkrämen stelna i kylen ett tag.
Montering: Bred smörkräm på avsvalnade biskvibottnar.
Kyl biskvierna.
Smält choklad i vattenbad. Doppa biskvierna i smält choklad. Låt torka och servera.

Tysk Stollenkaka

Stollen är en tysk fruktkaka som bakas till jul. Den kan bakas i god tid före jul eftersom den håller länge. Det går bra att göra den glutenfri genom att byta ut vetemjölet till glutenfritt ljust mjöl.
Stollen är en tysk jultradition. Kakan kan med fördel bakas flera dagar i förväg.
7 dl vetemjöl (glutenfritt ljust mjöl)
2 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
250 g kvarg
200 g smör
2 ägg
100 g hackade nötter, (mandel eller hasselnötter)
100 g sockrade frukter (kanderat apelsinskal och kanderad ingefära)
100 g russin
½ dl glögg
Dekoration:
50 g smör
cirka ½ dl florsocker
Blöt russinen i glöggen. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
Blanda i kvargen, det tärnade smöret och äggen med mjölet. Knåda med handen till en jämn deg.
Kavla degen till en rektangel och strö på de blötlagda russinen, hackade nötterna samt kanderad frukt.
Rulla ihop degen från långsidan och forma till en limpa och ställ på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper.
Pensla stollen med mjölk eller vatten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 70 minuter.
Lyft ut stollen på bakgaller, låt svalna och pensla med smält smör. Sikta florsocker över kakan. Förvara stollen i kylskåp, den håller i cirka en vecka.

Pepparkaksjitterbuggar

Receptet räcker till cirka 60 kex.
Pepparkaksdeg:
1 ½ dl socker
1 dl sirap
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk nejlika
½ tsk kardemumma
125 g smör
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk matsoda
Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
Börja med att koka pepparkaksdegen ett dygn i förväg. Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
Rör ner ägg samt mjölet blandat med matsoda.
Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.
Dag 2: Vispa marängens äggvitor i en torr och ren skål och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen blir glansig.
Dela pepparkaksdegen i två delar och kavla ut till tunna rektangulära degplattor. Se till att tillsätta mjöl under kavlingen så att degen inte fastnar i bakbordet.
Bred på marängen på degplattorna och rulla försiktigt ihop degplattan från långsidan med lätt hand.
Skär cirka 1 cm tjocka skivor med en vass kniv och placera på en plåt med bakplåtspapper. Det blir lite kladdigt.
Grädda jitterbuggarna cirka 12 minuter i 175 grader. Marängen ska få lite färg.

Chokladfudge med smak av kaffe

Hemkokt fudge blir en lyxig variant av chokladpraliner.
1 dl vispgrädde
2 msk snabbkaffe
100 g mörk choklad
50 g mascarponeost
1 msk honung
kakao
Koka upp grädden, sänk sedan värmen och tillsätt snabbkaffet och chokladen. Rör om några minuter under kokning.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt mascarponeost och eventuell sötning, rör om till en jämn smet. Bred ut chokladfudgen i en med smörpapper beklädd form.
Låt stelna 4–5 timmar i kylskåp.
Skär upp i bitar och rulla i kakao.

Kanderade mandlar med kanel och apelsin

De här rostade mandlarna får smak av apelsin och kanel, men kryddorna och frukten kan varieras efter smak.
125 g oskalade mandlar
80 g strösocker
¼ dl vatten
½ ekologisk apelsin, skalet
1 ½ tsk kanel
½ tsk ingefära
Mät upp mandlar, strösocker, vatten och kryddor i en kastrull. Skölj och riv skalet av en halv apelsin och tillsätt i kastrullen.
Koka på hög värme så att vattnet kokar och massan bubblar. Rör ofta med en trägaffel.
Sänk värmen tills vattnet har förångat helt och sockret kristalliserats.
Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra med en gaffel så att de inte sitter fast i varandra. Låt svalna ett tag och häll därefter i täta burkar.

ANDRA LÄSER