Valmet Automotive planerar tillverkning av batterier i Salo

En ny batterifabrik i Salo skulle erbjuda jobb åt över 300 personer, meddelar bilfabriken Valmet Automotive.

Bilfabriken Valmet Automotive planerar att grunda en batterifabrik i Salo. Bilden är från bilfabriken i Nystad.
SPT/Mikael Piippo
28.02.2019 15:51 UPPDATERAD 02.03.2019 18:19
Bilfabriken i Nystad, Valmet Automotive, planerar att börja tillverka batterier i Salo. Enligt Valmet Automotives kommunikationschef Mikael Mäki kommer batterierna att tillverkas för bilindustrin, men han nämner inga potentiella kunder vid namn.
Valmet Automotive meddelar att man strävar efter att få i gång tillverkningen redan detta år. Mäki betonar dock att batterifabriken fortfarande är i planeringsskedet och att ingenting är säkert.
– Att få i gång fabriken redan i år kräver att vi får lokalerna och faciliteterna i skick och hittar arbetskraft.
Enligt planerna kommer batterifabriken, om den grundas, att placeras i lokaler som tidigare använts för tillverkning av Nokias mobiltelefoner.
Mikael Mäki säger att Valmet Automotive strävar efter att fatta det slutgiltiga beslutet om att grunda en batterifabrik inom mars månad.

300 nyanställda?

Valmet Automotive planerar att påbörja rekryteringen av personal så snabbt som möjligt. Bolaget uppskattar att den nya batterifabriken skulle behöva en personalstyrka på över 300 anställda.
Rekryteringen kommer framför allt att ske i Salo med omnejd.
– Enligt vår uppfattning finns det gott om arbetskraft med lämplig teknologisk kompetens i Saloområdet i och med att man tidigare tillverkat mobiltelefoner där, säger Mäki.
Valmet Automotives bilfabrik i Nystad tillverkar bilar av märket Mercedes-Benz för den tyska koncernen Daimler AG. År 2018 tillverkade fabriken i Nystad 110 000 bilar, vilket är nytt rekord för den.

ANDRA LÄSER