Kvalitetsserie med homosexuella män i centrum

HBO:s Looking om några homosexuella vänner i San Francisco hör till de bättre relationsdramaserierna på senare år, och har inte utan orsak jämförts med Girls.

San Fransisco. Murray Bartlett, Jonathan Groff och Frankie J. Alvarez ses i huvudrollerna i ett både välskrivet och välspelat relationsdrama.

Looking finns i sin helhet på HBO Nordic, och sänds i Yle TV2 söndagar kl. 22.10, repris fredagar kl. 01.50.

Tv-serier där någon av personerna är homosexuell börjar visserligen vara standardvara numera, däremot är det fortfarande ovanligt med tv-serier där homosexuella helt och hållet står i centrum. De senaste årens så gott som enda undantag är HBO:s Looking som producerades i två säsongen på totalt arton avsnitt 2014–2016, och avslutades i fjol med en tillgjord tv-film som inte höll måttet i förhållande till den övriga serien.
Den enda serien som skildrat bögars liv före det torde vara välgjorda brittiska Queer as Folk 1999 som utspelade sig i Manchester. Det gjordes även en amerikansk version i fem säsonger 2000–2005 som dessvärre var osebart dålig. Om lesbiska i Los Angeles handlade den engagerande relationssåpan The L Word som producerades i sex säsonger 2004–2009. Och vi ska för all del inte glömma norska Skam vars tredje säsong i fjol helt koncentrerade sig på en romans mellan två tonårskillar.
Looking är i varje fall ett relationsdrama av hög kvalitet; dialogen är lysande och berättandet lågmält och stämningsfullt. I centrum står tre helt vanliga bögar och tillika vänner i San Francisco: speldesignern Patrick (Jonathan Groff), konstnärsassistenten Agustín (Frankie J. Alvarez) och den något äldre sommelieren Dom (Murray Bartlett). Serien följer deras liv med jobb, kompishäng, dejtande och festande, i en stad där de kan leva helt öppet och deras sexualitet inte är någon grej. Med sin vardagliga ton lätt kryddad med humor påminner den mer om Girls än den betydligt glassigare Sex and the City – den har jämförts med båda.
Den egentliga huvudpersonen Patrick är den "vanligaste" av de tre, och söker efter den mest normativa relationen i form av romantisk tvåsamhet. Han dejtar aktivt, och finner sig så småningom i en situation där han står i valet och kvalet mellan två män – den ene en vanlig och schysst kille, den andre en mer opålitlig bad boy. Vilde Agustín som inte har en lika romantisk inställning till kärlek och monogami blir hans motvikt, och Dom är den klassiska förföraren som plötsligt faller för någon på riktigt, vilket inte sker utan komplikationer.
Yle sänder serien på söndagar, med repris på fredagar. Halva den första säsongen kan ses på Yle Arenan, den senare halvan publiceras i slutet av månaden. Båda säsongerna och tv-filmen är tillgängliga på HBO Nordic.
ANDRA LÄSER