Minus 48 grader, kaos i trafiken – minst 17 döda i vinterstorm i Nordamerika

Minst 17 personer har omkommit till följd av den vinterstorm som rasar över Nordamerika. Tusentals flyg har ställts in och över en miljon elabonnenter har drabbats av strömavbrott.

Dikeskörningar i delstaten Michigan under vinterstormen som slagit klorna i Nordamerika.
24.12.2022 08:10 UPPDATERAD 25.12.2022 08:52
Snöstorm, regn och en bitande kyla har dragit in över kontinenten. I östra USA varnas 65 miljoner människor för att tillfälliga elavbrott kan behöva införas, och på lördagen ställdes fler än 2 300 flyg in, enligt sajten Flightaware.
Dagen före ställdes närmare 6 000 flygningar in och på flygplatser i Atlanta, Chicago, Denver, Detroit och New York blev tusentals resenärer strandsatta.
En av dem är Zack Cuyler, vars flyg till hemstaden Houston redan har ställts in två gånger den här veckan. 35-åringen, som bor i New York, hoppas nu kunna resa hem till familjen på juldagen.
– Jag är bara tacksam om jag får se min familj i jul, säger han till AFP.

Minus 48 grader

Kylan och ovädret som fört med sig isblandat regn i nordväst och lett till svåra översvämningar i öster sträcker sig från norra USA och ända ner till mexikanska gränsen.
Satellitbild från vädermyndigheten NOAA visar vädersystemen över Nordamerika på julafton.
En vädervarning utfärdades på fredagen som berörde över 200 miljoner amerikaner – omkring 60 procent av befolkningen. Temperaturer så låga som minus 48 grader Celsius har uppmätts, rapporterar USA:s vädermyndighet NWS. I kombination med storm kan man då förfrysa någon kroppsdel på bara några minuter, varnar vädertjänsten.
Även om betydligt färre berördes av vädervarningen under lördagen, varnade myndigheterna fortfarande för livsfarliga förhållanden och uppmanade boende att stanna inomhus.
Enligt NWS väntas de farligt kalla förhållandena hålla sig kvar i centrala och östra USA över helgen, innan temperaturerna återgår till mer normala nästa vecka.

Avstängda motorvägar

Isiga vägar och snöfall har gjort att många motorvägar är avstängda, bland annat delar av I-70 som sträcker sig hundratals mil över mellersta USA.
Vinterstormen orsakade stora problem för flygtrafiken i USA och Kanada. På Pearson-flygplatsen i Toronto samlades bagage i drivor på grund av störningarna.
I den hårt drabbade delstaten New York har guvernören Kathy Hochul skickat nationalgardet till staden Buffalo i väster där räddningstjänsten är överbelastad till följd av de extrema väderförhållandena.
– Det är troligen fortfarande hundratals människor som sitter fast i fordon, sade Mark Poloncarz, myndighetsansvarig i Erie County, på lördagen.

Stora strömavbrott

Den bitande kylan är också ett stort problem för de omkring en miljon elabonnenter som fortfarande var utan ström på lördagskvällen svensk tid, enligt sajten poweroutage. Några städer, däribland i North Carolina, har infört tillfälliga, rullande strömavbrott som en följd av det stora elbehovet.
Även i stora delar av Kanada råder vädervarningar. Hundratusentals i Ontario och Québec har drabbats av strömavbrott och många flyg från flygplatserna i Vancouver, Toronto och Montreal har ställts in.

ANDRA LÄSER