Vården krisar – men Jenny vill bli förstavårdare

Att lägga en kanyl i en ven är inget för amatörer, men Jenny Belitz-Henriksson tänker bli proffs. Efter ett och ett halvt års studier på Arcada väntar hon på att få göra praktik i ambulans. Där många på senare tid har önskat lämna vården, vill hon i stället in i branschen.

– Hittills har jag varit jättenöjd över att jag vågade bryta upp och byta inriktning. Jag får ta en dag i taget, säger Jenny Belitz-Henriksson, som finansierar studierna genom träningsjobb och skrivuppdrag.
Annika Rentolaannika.rentola@hbl.fi
20.10.2022 20:48
Förstavårdsstuderande Jenny Belitz-Henriksson kliver in genom huvudentrén till Haartmanska sjukhuset i Helsingfors. En skarp sväng till höger och några snabba kliv senare står hon i en rymlig metallhiss som tar henne till sjätte våningen. Kvällsturen på infektionsavdelningen börjar klockan 13.
Det här är den femte och sista veckan med infektionerna. Om några veckor väntar praktikperiod fyra, den här gången kirurgisk praktik på gastrocentrum på Helsingfors universitetssjukhus.
– Det är tungt också, men jag älskar att vara på praktik! Förra veckan lyckades jag för första gången sätta en urinkateter.

ANDRA LÄSER